25 miljoni krooni suuruses maksupettuses süüdistatavad anti kohtu alla

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapakid.
Rahapakid. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Viru ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse maksu- ja tolliameti uurimisosakonna menetletud kriminaalasja, milles süüdistatakse Lääne-Virumaalt pärit mehi ja ühte äriühingut maksupettuses, mille tulemusel jäi riigile laekumata maksudena 25 543 721 krooni.

Kriminaalasja raames on arestitud tsiviilhagi tagamiseks süüdistatavate vara ligikaudu 15 000 000 krooni ulatuses. 

31-aastast Jaakkot, 36-aastast Marekut, 34-aastast Allanit, 52-aastast Peetrit ja 50-aastast Jaaku süüdistab prokuratuur lisaks eeltoodule ka kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Süüdistuse kohaselt esitasid mehed  ASi Krez 2007. aasta veebruari kuni 2008. aasta märtsi ning 2008. aasta juuni käibedeklaratsioonides valeandmeid maksukohustuse vähendamise eesmärgil ja jätsid esitamata  2008. aasta aprilli ja 2008. aasta mai käibedeklaratsioonid maksukohustuse vähendamise eesmärgil.

Samuti esitati valeandmeid firma 2007. aasta veebruari kuni 2008. aasta juuni  tulu- ja sotsiaalmaksu ning kohustusliku kogumispensioni ja töötuskindlustuse maksete deklaratsioonides. Sellise tegevuse tulemusel jäi riigile laekumata maksude näol 20 186 362 krooni.

Käibemaksupettuse tulemusel jäi riigile laekumata 6 358 809 krooni  käibemaksu. Tulu- ja sotsiaalmaksu ning kohustusliku kogumispensioni ja töötuskindlustuse maksete deklaratsioonides valeandmete esitamise tulemusel jäi riigile laekumata  13 827 553  krooni tulumaksu.

Lisaks  süüdistatakse Jaaku veel selles, et ta jättis OÜ Euroliising nimel tahtlikult esitamata 2007. aasta jaanuari, veebruari ja märtsi kuu käibedeklaratsioonid ja  2007.aasta märtsi kuu tulu- ja sotsiaalmaksu ning kohustusliku kogumispensioni ja töötuskindlustuse maksete deklaratsiooni.

Samuti esitas ta valeandmeid OÜ Euroliising 2007. aasta jaanuari ja veebruari kuu tulu- ja sotsiaalmaksu ning kohustusliku kogumispensioni ja töötuskindlustuse maksete deklaratsioonides maksukohustuse vähendamise eesmärgil. Sellise tegevuse tulemusel on jäänud riigile laekumata kokku maksudena 5 357 359 krooni (sealhulgas. käibemaksu summas 3 182 886 krooni).

Süüdistatavad tegelesid autode, kinnistute ja metsamaterjali müügiga.

Kriminaalasja raames on esitatud süüdistus viiele mehele, kellest Jaakko, Mareki ja Allani suhtes kohaldati eeluurimise ajal tõkendina vahistamist. 

Kohtueelse uurimise lõppedes said Jaakko, Marek, Allan ja Peeter süüdistuse maksude maksmisest hoidumises suures ulatuses.

Jaak sai süüdistuse sellisele tegevusele kaasaaitamises. AS Krez sai süüdistuse sama paragrahvi alusel, kuid juriidilise isikuna. Seadus näeb ette sellise teo eest süüdimõistmisel kuni viieaastase vangistuse, juriidilisele isikule on ette nähtud rahaline karistus.

Eeluurimisel tuvastasid maksu- ja tolliameti uurijad, et süüdistatavate tegevuses olid püsivasse isikutevahelise ülesannete jaotusega ühendusse kuulumise tunnused, mis oli loodud varalise kasu saamise  eesmärgil ning mille tegevus oli suunatud teise astme kuritegude toimepanemisele.

Seetõttu said kõik füüsilistest isikutest süüdistatavad süüdistuse ka kuritegelikku ühendusse kuulumises. Sellise teo eest näeb seadus ette kolme- kuni kaheteistaastase vangistuse.

Uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste sõnul on tegemist  eelmise aasta ühe suurema maksukahjuga kriminaalasja menetlemisega. «Kuriteo eeluurimise  käigus õnnestus arestida suures ulatuses süüdistatavatele kuuluvad varad ning tuvastati tegevuse organiseeritus. Nimetatud tulemus näitab maksukuriteo eeluurimise head taset, mis avaldab laiemat mõju ka üldisemale ühiskonna maksukuulekusele,» lausus Rene Kanniste.  

Viru ringkonnaprokuratuuri prokurör Rita Hlebnikova sõnul on juhtumi näol tegemist tõsiste maksukuritegudega, mille avastamine ja süüdlaste kohtu ette saatmine on üheks prokuratuuri prioriteetseks töövaldkonnaks.

Väga suurt tähelepanu pööratakse selliste kuritegude puhul ka kuriteo tulemusel saadud vara tuvastamisele, arestimisele ning hilisemale konfiskeerimisele. Prokuratuur tunnustab maksu- ja tolliameti head tööd eeluurimisel, mille tulemusel sai esitada isikutele süüdistuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles