Aasia hõngu keedus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Tänavune talv on imeliselt ilus, kargelt külm ja lummavalt lumerohke. Kui suvel ihkame kergeid salateid ja marjadesserte, siis praegu kosutavad hinge ja keha toekad hautised ja tummised supid.


Erinevad kaunviljasupid, eelkõige herne- ja oaleemed, ent ka läätsedest keedetud, on toitvad, kuid samas kerged. Kui kuivatatud herneid ja ube oskavad Eesti kokad mitmeti kasutada, siis läätsed, mida vanad eestlased aastasadu tagasi julgelt tarvitasid, on viimasel ajal jälle meie köökidesse jõudnud. Kui aga kuivatatud ube ja herneid tuleks enne supi sisse lisamist leotada, siis läätsede puhul võib selle etapi vahele jätta.



Läätsi on kohalikus kaubandusvõrgus üha lihtsam leida. Läätsede puhul on vaja meeles pidada, et eri roogadesse sobivad erinevad läätsed. Supi sisse on minu meelest parimad väikesed oranžikas-punased nn Egiptuse läätsed, mis on kooritud ja poolitatud. Need keevad kiiresti pehmeks ja annavad supile kauni värvi.



Siinkohal üks lihtne aasiapärane läätsesupp, mis peaks külmal talvel igati meele järele olema. Supp on piima- ja gluteenivaba, sobides nii taimetoitlastele kui ka allergikutele. Kui soovid, lisa veidi hakitud tšillit, kuivatatud tšillihelbeid või veidi laimimahla.



Läätsesupp kookospiimaga

Neljale


•    200 g punaseid läätsi


•    2–3 cm jupp värsket ingverijuurt


•    1 sibul


•    1 küüslauguküüs


•    1 sl õli


•    1 tl kollajuurt ehk kurkumit


•    5 dl köögiviljapuljongit


•    400 g purk purustatud tomateid


•    200 g purk kreemjat või 400 g purk tavalist kookospiima


•    kaunistamiseks värsket peterselli või koriandrit



Pane läätsed sõelale ja loputa külma veega. Nõruta kuivaks. Koori ingverijuur, sibul ja küüslauk, haki kõik peeneks. Kuumuta pannil õli, lisa ingveri-sibula-küüslaugu segu ja hauta paar minutit.



Lisa kollajuur, kuum puljong, purustatud tomatid ja pestud läätsed. Kuumuta supp keemiseni, siis alanda kuumust ning hauta tasasel tulel umbes 20 minutit, kuni läätsed on pehmed. (Kui soovid, võid kas kogu või osa supist kannmikseris püreestada.) Lisa kookospiim, kuumuta supp uuesti läbi. Kaunista hakitud koriandri või peterselliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles