Vene kindral: raketikaitsesüsteemid ohustavad Venemaad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Nikolai Makarov.
Kindral Nikolai Makarov. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vene kindralstaabi ülema armeekindral Nikolai Makarovi sõnul on Vene piiri lähistele paigaldatavad USA raketikaitsesüsteemid suunatud Venemaa vastu, vahendas uudisteagentuur AFP.


Sama asjaolu tõi Venemaa välja ka reedel avalikustatud uues sõjalises doktriinis, milles nimetati NATO laienemist üheks peamiseks ohuks riigi julgeolekule.

Ühendriikide president Barack Obama otsustas möödunud aastal loobuda raketikilbi osiste paigutamisest Poola ja Tšehhi territooriumile. Seejuures on USA kinnitanud, et uus lahendus luua Iraanist lähtuva võiva raketiohu vastu lühi- ja keskmaarakettide tõrjesüsteem pole suunatud Venemaa vastu.

Viimastel aastatel on lääneriikide ja Venemaa suhteid varjutanud alliansi laienemine Venemaa idapiiridele, mis on ärritanud Kremli võimueliiti. Alliansi peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni sõnul tuleks aga Venemaad positiivsemalt hõlmata ja kaasata aruteludesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles