Wall Street aitas Kreekal võlgu varjata

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wall Street
Wall Street Foto: AFP / Scanpix

USA meedia andmetel võisid Wall Streeti investeerimispangad aidata võlakriisi süvenemisele Kreekas kaasa, pakkudes riigile salaja laene, mille abil varjati oma raskusi ELi eest.


The New York Times kirjutas, et isegi siis, kui kriis oli juba jõudmas kulminatsiooni, pakkusid pangad välja võimalusi, kuidas tõehetke edasi lükata, vahendas AFP.

Ehkki pankade tegevuses polnud ajalehe hinnangul iseenesest midagi ebaseaduslikku, tuleks seda võtta samasuguse hoolimatusena, mis viis kriisi USA kinnisvaraturu.

Goldman Sachs oli üks selliseid panku, mis pakkus Ateenale juba pea kümne aasta eest, vahetult pärast Kreeka eurotsooni astumist salaja miljardeid laenu, mis aitas riigil täita eurotsooni defitsiidinõudeid, samas kui tegelikult elati üle oma jõu edasi.

Ka veel nii hilja kui mullu novembris - kolm kuud enne kriisi avalikuks tulekut - tuli sama pank välja väga moodsa ettepanekuga, mis aitaks valitsusel arveid tasuda.

Lehe andmetel oleks sellega lükatud Kreeka tervishoiusüsteemi võlga tulevikku samal viisil, nagu hättasattunud koduomanikel lasti võtta oma kinnisvarale teist hüpoteeki, et tasuda krediitkaardivõlgu.

Kreeka valitsus aga ei võtnud pakkumist vastu ning mull lõhkeski lõpuks selle aasta alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles