Soome tahab ELi ja Venemaa vahelist viisavabadust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb (vasakul) ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Alexander Stubb (vasakul) ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: AFP/SCANPIX

Soome välisminister Alexander Stubb kinnitas, et Helsingi soovib Euroopa Liidu ja Venemaa Föderatsiooni vahel viisavabaduse kehtestamist.


«Ma luban, et meie omalt poolt teeme kõik võimaliku, et eesmärgini jõuda,» kinnitas Stubb ajalehele Vedomosti antud usutluses, vahendas uudisteagentuur ITAR-TASS.

«2007. aasta suvel Venemaa Föderatsiooni ja Euroopa vahel jõustunud Venemaa ja ELi kodanikele mõeldud viisalihtsustusprotsess lubab kahel poolel arendada paindlikku viisapoliitikat,» märkis Stubb, kelle sõnul on viisavabaduse kehtestamiseni siiski veel pikk tee.

Sellega viitas välisminister 1. juunil 2007. aastal jõustunud euroliidu ja Venemaa vahelisele viisalihtsustuslepingule, mille eesmärk on vastastikkuse põhimõtte alusel hõlbustada lühiajaliste viisade väljastamist, võimalusega viibida riigis kuni 90 päeva poole aasta jooksul.

«Kahjuks tuleb tõdeda, et pärast lepingu jõustumist on mõned Venemaa otsused karmistanud riigi viisapoliitikat. See puudutab näiteks Venemaal aetavat äritegevust,» täpsustas Stubb, kelle sõnul on Soomel paindlik ja lihtne viisapoliitika, mis põhineb Schengeni lepingul.

«Üle 80 protsendi Soome väljastavatest viisadest Vene Föderatsiooni kodanikele on pikaajalised ja mitmekordse sisenemisloaga viisad, mis võimaldab venelastel põhimõtteliselt vabalt piiri ületada,» lisas põhjanaabrite välisminister, kelle sõnul väljastas Soome mullu Vene kodanikele 700 000 viisat.

Stubb avaldas lootust, et Venemaa hakkab pikaajaliste ja mitmekordsete viisade väljastamisel järgima Soome eeskuju.

«Viisa andmise protseduuri lihtsustamise leping on tõepoolest esimene konkreetne samm Euroopa Liidu ja Venemaa vahelise viisavaba reisimise suunas,» tõdes Stubb, kelle sõnul peab 2007. aastal alanud koostöö jätkuma. «See töö peab kujunema märksa konkreetsemaks ja seda tuleb tagant tõugata.»

Lisaks avaldas Stubb euroliidu nimel soovi, et Venemaa kergendaks töölubade väljaandmise tingimusi ja tühistaks välismaalastele kehtestatud ranged registreerimisnõuded.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles