Gruusia kana ja Kreeka pähklid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Killuke Gruusiat: kana satsivi valmistamine tundub esmapilgul keeruline, kuid hõrk tulemus on vaeva väärt.
Killuke Gruusiat: kana satsivi valmistamine tundub esmapilgul keeruline, kuid hõrk tulemus on vaeva väärt. Foto: Pille Petersoo

Gruusia on üks väheseid maid, kus Kreeka pähkleid kasutatakse köögis igapäevaselt ja põhikomponendina, mitte üksnes toitude kaunistamiseks ja maitsestamiseks. Üks kuulsamaid Kreeka pähkli kasutusviise on satsivi-kaste, mida võib serveerida kana, kala ja köögiviljadega.


Kuulsa kanaroa valmistamine võib esmapilgul tunduda veidi keeruline, ent lõpptulemus on vaeva väärt. Ja kui söögitegu etappideks jaotada, ei tundu ka valmistamine enam nii hirmutav.

Kana tuleb puljongi saamiseks esmalt keeta, siis ahjus valmis küpsetada ja vaagna peale tükkideks lõigata. Kana küpsemise ajal tuleb valmis teha pähklikaste ja see kuumadele kanatükkidele peale valada. Rooga pakutakse toasoojalt, mistõttu on see pigem jaheda kevadõhtu kui sooja suvepäeva roog.

•    1 broiler
•    1 sibul
•    2 loorberilehte
•    mõned petersellivarred
•    soola
•    1,5 liitrit vett
Pähklikastmeks
•    3 sl rapsi- või oliiviõli
•    3 hakitud sibulat
•    250 g Kreeka pähkleid
•    6 küüslauguküünt
•    1,5 tl jahvatatud kaneeli
•    0,5 tl jahvatatud nelki
•    1,5 tl koriandriseemneid
•    2 tl saialille õielehti
•    1 tl musta pipart
•    1 tl paprikapulbrit
•    0,25 tl Cayenne’i pipart
•    0,5 tl soola
•    3 sl punast veiniäädikat
•    kuni 1 liiter kanapuljongit

Pane kana potti, kalla vesi peale. Kuumuta keemiseni, koori pinnale kerkinud vaht. Lisa kooritud sibul, loorberilehed ja maitseks veidi soola.

Keeda kana tasasel tulel umbes 30 minutit. Võta ettevaatlikult potist välja ja aseta ahjupannile «kõhuli». Lisa ahjupannile klaasitäis keeduleent ja küpseta kana 200 °C ahjus veel 20–30 minutit, kuni kana on küps. Lase kanal veidi jahtuda, siis eralda liha kontide küljest ja jaota tükid vaagnale.

Kana küpsetamise ajal redutseeri ehk keeda kokku puljong. Kastme valmistamiseks on vaja kuni liiter puljongit.

Samuti valmista sel ajal pähklikaste. Peenesta Kreeka pähklid ja küüslauguküüned köögikombainis. Haki sibul. Tambi vürtsid uhmris peeneks.
Kuumuta potis õli, lisa hakitud sibul ja prae 7–8 minutit. Lisa potti pähkli-küüslaugu segu ja kuumuta paar minutit. Tõsta segu uuesti köögikombaini ja peenesta jämedakoeliseks pastaks.

Pane uuesti potti ja lisa kõik maitseained (v.a äädikas ja kanapuljong). Kuumuta paar minutit pähklisegu segades, kuni köök on meeldivalt aromaatne. Nüüd lisa vähehaaval kuum kanaleem (alguses lisa umbes kolmveerand liitrit puljongit, kõike ei pruugi vaja minna). Keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades umbes 20 minutit, kuni kaste veidi pakseneb. Sega juurde veiniäädikas, maitsesta vajadusel veel soolaga.

Kalla pähklikaste vaagnale laotatud kanatükkidele ja lase jahtuda. Kaste võib esmapilgul vedel tunduda, aga see pakseneb jahtudes parajaks. Kaunista granaatõunaseemnete, koriandrilehtede vm värvikirevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles