Video: vaata maailma parimat optilist illusiooni

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aasta maailma parim optiline illusioon.
2010. aasta maailma parim optiline illusioon. Foto: illusioncontest.neuralcorrelate.com

2010. aasta maailma parima optilise illusiooni auhinna andsid visuaalse taju uurimisega tegelevad teadlased Jaapani matemaatik Kokichi Sugiharale, kes teatas, et on avastanud supermagneti, mis tõmbab kuulikesi isegi ülesmäge.


Demonstratsioonivideol on neli papist renni, mis viivad kõrgemale platvormile. Rennidesse lastud pallid liiguvad justkui gravitatsiooni eirates ülesmäge platvormile, mille põhjas asub Sugihara väitel supermagnet. Tegelikult pole Kawasakis Meiji instituudis töötava Sugihara töös kasutatud mingit magnetit, vahendab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Sugihara edu saladus peitub selles, et õigete nurkade ja joonte kasutamise abiga suudab ta luua vaataja ajus mulje, et rennid viivad ülesmäge, kuigi tegelikult viivad nad hoopis alla. Kuid veelgi eripärasem on see, et illusioon toimib kolmemõõtmelises ruumis ja reaalsete objektidega.

Sugihara sõnul tuleb põhjust, miks tema illusioon nii hästi toimib, otsida meid ümbritsevast maailmast, kus kõik on väga rangelt täisnurgaga mõõdetud. Tema sõnu ei suuda lasteaialapsed, kelle taju pole täisnurkse maailma kogemused sedavõrd tugevalt kujundanud, seda videot vaadates üldse aru saada, et midagi oleks valesti.

«Illusioonid, lisaks sellele, et nad on lihtsalt lahedad, osundavad meie visuaalses süsteemis esinevatele vigadele, mis omakorda annab aimu sellest, kuidas need protsessid funktsioneerivad siis, kui kõik toimib korrapäraselt,» ütles samuti finaali jõudnud nägemistaju uurija Peter Tse Dartmouthi kolledžist.

Vaata Youtube'ist ka tuntud gorillavideo autor Daniel Simonsi video uusversiooni. Ülesandeks on jälgida, mitu korda viskavad palli valgetes särkides mängijad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles