Mullu saadeti Eestist välja 103 välismaalast

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Läti Vabariigi piiritähis Valgamaal.
Pildil Läti Vabariigi piiritähis Valgamaal. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

2009. aastal saadeti riigist välja 103 Eestis ebaseaduslikult viibinud kolmandate riikide kodanikku, kes anti üle nende kodakondsusjärgse või päritoluriigi ametivõimudele.

42 kodaniku väljasaatmist rahastas Euroopa Tagasipöördumisfond. Kodakondsus-ja migratsioonijärelevalve büroo juhi Toomas Kuuse sõnul kaetakse Euroopa Tagasipöördumisfondi rahadest kolmandate riikide kodanike väljasaatmisega seotud kulud, mis muidu jääks politsei-ja piirivalveameti kanda.

«Lisaks otseste väljasaatmisega seotud kulude hüvitamisele toetatakse fondi rahadega ka perede, vanurite või laste esmast toimetulekut päritoluriigis,» selgitas Kuuse.

Politsei-ja piirivalveamet saatis Euroopa Tagasipöördumisfondi abiga 2009. aastal maismaad mööda Eestist välja 27 riigis ebaseaduslikult viibinud isikut. Valdav osa väljasaadetutest olid Vene Föderatsiooni kodanikud ja Läti välismaalased. Lätist ebaseaduslikult Eestisse sisenenud Afganistani, Armeenia ja Valgevene kodanikud anti üle Läti ametivõimudele, kes Schengeni põhimõtete kohaselt on vastutavad nende isikute väljasaatmise eest.

Õhuteed pidi saatis Politsei-ja Piirivalveamet 2009. aastal välja 17 ebaseaduslikult Eestis viibinud isikut, kellest enamik olid Lõuna-Kaukaasia regiooni maade (Aserbaidžaani, Armeenia ja Gruusia) ja Ukraina kodanikud. Isikud saadeti tagasi nende kodakondsusjärgsesse riiki.

Kokku saadeti 2009. sastal Eestist välja 103 siin ebaseaduslikult viibinud isikut. Peamiselt olid need Vene Föderatsiooni, Afganistani ja Läti kodanikud.

Väljasaatmise peamised põhjused on kas välismaalase seadusliku aluseta viibimine riigis, näiteks elamisloa puudumine, või välismaalaste seaduse rikkumine, näiteks ebaseaduslik töötamine.

Eesti kasutab Euroopa Tagasipöördumisfondi vahendeid alates 2009. aastast. Kokku kulus väljasaatmisele eelmisel aastal 785 104 krooni, millest Euroopa Liidu toetus oli 588 191 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles