Värviline vorstiroog

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui vihm rikub plaani küpsetada vorstikesi õues, pange need ahju, aga siis juba koos kirsstomatite ja palsamiäädikaga.
Kui vihm rikub plaani küpsetada vorstikesi õues, pange need ahju, aga siis juba koos kirsstomatite ja palsamiäädikaga. Foto: Pille Petersoo

Eestimaised suveõhtud on mõnusad ja sumedad. Eriti meeldivad on aga need, mis lasevad pere või sõprade ringis aias suvesööke nautida, olgu selleks siis suvised salatid, maasikatega vahukooretort, varajased kartulid sibula-hapukooresalatiga, võis praetud kukeseened paksul rukkileivakäärul või lõkkel küpsetatud vorstid.


Kahjuks pole harvad need korrad, kus vorstid on ostetud, salatid segatud, rabarberimorss külmas ja sõbrad kohe-kohe saabumas, ent ootamatu vihmapilv ähvardab plaanid uppi lüüa. Sellisel juhul ei tasu heituda – tuleb lihtsalt õhtusööki toas nautida, vihmasabin akna taga meeleolu loomas.

Kirsstomatid annavad sellele vorstiroale rõõmsa värvi ja palsamiäädikas pikantse maitsenüansi. Muide, roog maitseb imehästi ka külmal talveõhtul, nii et ei liigitu rangelt suveroogade sekka.

Õnneks on poelettidele ilmunud üha rohkem säilitus- ja lisaainevabu toorvorste veise-, lamba- ja sealihast. Kindlasti leidub ka linnu- või ulukilihast vorste, kuigi ma ise pole neid veel proovida jõudnud.

Palsamiäädikas peaks olema kvaliteetne keskmise hinnaklassi oma (nt Jamie Oliveri, Gourmante vm).

Ahjuvorstid kirsstomatite ja palsamiäädikaga

Neljale

•    pool kilo kvaliteetseid toorvorste
•    6–8 küüslauguküünt
•    3–4 punast sibulat
•    3 sl rapsi- või oliiviõli
•    pool kilo kirsstomateid
•    5 sl palsamiäädikat
•    peotäis basiilikulehti
•    soola ja musta pipart

Koori küüslauguküüned ja vajuta noaga lamedaks. Koori sibulad, lõika neljaks kuni kuueks sektoriks. Pane vorstid parajalt suurele ahjupannile, nirista peale õli. Torka küüslauguküüned ja sibulasektorid vorstide vahele. Maitsesta julgelt soola-pipraga. Küpseta 200 °C ahjus kümmekond minutit, kuni vorstid on muutunud veidi jumekamaks. Vorstide küpsemisaeg on erinev – vaata pakendilt ja vajadusel pikenda küpsetamise aega.

Võta pann ahjust, pista kirsstomatid vorstide vahele ja nirista peale palsami-
äädikas. Kui kirsstomatid on väga hapukad, puista roale ka teelusikatäis suhkrut. Küpseta veel 15 minutit, kuni kirsstomatid on pehmed ja vorstid küpsed. Rebi basiiliku-
lehed väiksemateks tükkideks ja puista valmis roale. Kõrvale paku krõbeda koorikuga pehmet nisuleiba, millega saaks küüslaugu-basiiliku-tomati-palsamiäädikamaitselised pannimahlad viimse piisani kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles