Vene spioonid püüdsid värvata Clintoni lähedast liitlast

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonistus kinnivõetutest New Yorgi kohtus.
Joonistus kinnivõetutest New Yorgi kohtus. Foto: SCANPIX

Venemaa ja USA vahel lahvatanud luureskandaali kahtlusalused püüdsid värvata ka demokraatide rahastajat ja välisminister Hillary Clintoni lähedast liitlast.

New Yorgis Manhattanil asuva Ühendriikide raamatupidamis- ja nõustamisfirma Morea Financial Services presidendi kinnitusel töötas üleeile tabatud arvatav Vene välisluureteenistuse spioon «Cynthia Murphy» pikka aega nende teenistuses ja oli ka ettevõtte asepresident, kirjutas Politico.

Väidetavalt nõustas firma ka tuntud ameerika investorit Alan Patricofi, kes on lähedalt seotud demokraatliku partei ning endise presidendi Bill Clintoni ja tema välisministrist abikaasa Hillary Clintoniga. Seejuures on Patricofil suured teened selles, et Hillary Clintonist sai senaator ning samuti rahastas ta Clintoni presidendikampaaniat.

Kohtudokumentide kohaselt kohtus Murphy mitmeid kordi eraviisiliselt Patricofiga, keda arvatav spioon kirjeldas kui New Yorgis tegutsevat tähtsat rahandustegelast.

Väidetavalt teatasid New Jerseys elanud Murphy ja tema fiktiivne elukaaslane Richard Murphy Moskvas asuvale keskusele, et Patricofi sõnal on poliitikas kaalu, kuna ta on oluline demokraatide rahastaja ning Hillary Clintoni sõber, kellelt oleks võimalik hankida Ühendriikide välispoliitikat puudutavat informatsiooni.

Moskvas asuva Vene välisluure peakontori hinnangul oli Patricof väga huvitav sihtmärk ning väidetavalt tegi keskus Murphyle ettepanku saada Patricofiga lähemalt tuttavaks. Keskuse arvates saanuks Patricof varustada neid nii Ühendriikide välispoliitikat puudutava informatsiooniga kui ka sisepoliitikat puudutavate Valge Maja kuulujuttudega.

Esialgu pole teada, kas Murphyl õnnestus Patricofilt ka informatsiooni saada, kuid Patricof nimetas Washington Postile antud usutluses teemat vapustavaks. Patricofi sõnul arutas ta kolme aasta jooksul, mil ta on olnud Morea klient arvatava spiooniga ainult raamatupidamisega seotud küsimusi.

«Ta ei küsinud minult kunagi valitsuse, poliitika või sellega kuidagi seotud teemade kohta,» kinnitas Patricof. «Me ei arutanud midagi muud peale arvete tasumise.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles