Türkmenistani pealinnas võeti maha ekspresidendi kuldne kuju

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saparmurat Nijazovi ülekullatud kuju
Saparmurat Nijazovi ülekullatud kuju Foto: SCANPIX

Türkmenistani pealinnas Aşgabatis võeti maha eksdiktaatori Saparmurat Nijazovi kullatud kuju, mida ametlikult teati Neutraliteedikaare nime all.

Türkmenbaši ehk kõigi türkmeenide isa Nijazovi 12-meetrine kuju seisis presidendipalee ees 75 meetri kõrgusel marmorist alusel alates 1998. aastast. Uudisteagentuur ITAR-TASS nimetas seda pealinna eredaimaks visiitkaardiks.

Väljasirutatud kätega Nijazovi kuju seisis pöörleval alusel ja nii vaatas ta kogu aeg näoga päikese poole ning sümboliseeris väidetavalt kodukollet.

Türkmeenide isa pöörlemine oli BBC andmetel pandud seisma juba mitu nädalat tagasi. Kuju võeti maha üleeile, aluse demonteerimine algas eile.

2006. aastal võimule astunud president Gurbangulõ Berdõmuhammedov andis käsu võtta esimese presidendi kullatud kuju maha tänavu jaanuaris.

Riigijuhid põhjendasid Neutraliteedikaare likvideerimist vajadusega muuta pealinna arhitektuuriline üldilme veelgi uhkemaks, vahendas RIA Novosti.

Kui varem oli juttu, et ülekullatud kuju viiakse kui Neutraliteedi monument Aşgabati lõunaossa Neutraliteedi prospektile, siis viimaste andmete järgi püstitakse monument ilma Türkmenbaši kujuta.

Uus monument saab olema 95 meetri kõrgune, ületades senise mälestusmärgi 20 meetriga. Ehitustööd peavad jõudma lõpule oktoobris 2011, mil täitub 20 aastat Türkmenistani iseseisvumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles