Terrorirünnakuid kavandanud mehe isa: mu poeg pole mõrvar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda liider Osama bin Laden.
Al-Qaeda liider Osama bin Laden. Foto: SCANPIX

Afganistanis USA Bagrami sõjaväebaasis kinnipeetav Ahmed Sidiqi, kes on väidetavalt seotud koostöös Al-Qaedaga Euroopale laialdaste terrorirünnakute kavandamisega, on oma pere sõnul süütu.

Perekond avaldas CNNile, et Afganistanis pidasid kolme kuu eest Sidiqi kinni tuvastamata mehed. Sidiqi arreteeriti juulis Kabulis ning Saksa kodanik on jaganud infot võimalike terrorirünnakute kohta. Süüdistust pole talle aga esitatud.

Sidiqi isa Mohammed Naim teatas, et tema poeg oli kinnipidamise päeval teel Saksa saatkonda, et uus pass hankida.

«Küsimus oli selles, et ta kaotas oma passi või see varastati,» sõnas Naim CNNile.

Mees võttis juunis Kabulist ühendust oma perega Hamburgis ning teatas, et ta igatseb neid väga ja ta tuleb varsti koju.

Saksa saatkonda minnes palus ta oma naisel nende Kabuli elukohta jääda, kuid Sidiqi ei tulnudki tagasi.

Selle asemel lähenes mehele isa sõnul meeste grupp, kes panid talle musta koti pähe ja viisid ta minema. Sidiqi minemavedamist nägi isa sõnul pealt ka üks Afganistani nooruk.

Sidiqi isa ei usu, et poeg oleks kuidagi Al-Qaeda plaaniga seotud. «Mu poeg pole mõrvar, ta pole selleks lihtsalt võimeline,» avaldas ta, lisades, et islamis on taolised asjad täielikult keelatud. Ka õde tunnistas, et ta on šokeeritud.

Õe sõnul läks vend oma indoneeslasest abikaasaga Afganistani, et uut elu alustada. Rahaprobleemid Hamburgis aitasid otsustada lahkumise kasuks.
«Tal oli võlgasid ja ta oli kindel, et teenib Afganistanis raha ning maksab oma võlad,» teatas isa.

Enne lahkumist teatas Sidiqi, et kohtub sõpradega Pakistanis ja siis siirdub edasi Afganistani. Hilisemates kõnedes ei avaldanud Sidiqi isa sõnul oma asukohta.

Saksa luureteenistuse andmetel pole aga Sidiqi südametunnistus sugugi nii puhas, kui isa arvab. Mees lahkus Pakistani grupi Saksa kodanikega ning külastas enne seda pidevalt islamiäärmuslaste värbamiskeskusena tuntud Taiba mošeed Hamburgis.

«Ta oli meile väga hästi teada,» avaldas Saksa luureametnik CNNile. «Ja ta oli meil jälgimise all alates 9/11 terrorirünnakust.»

Sidiqi kuulus luureametnike andmetel New Yorgi Maailma Kaubanduskeskust ramminud Mohammed Atta sõpruskonda.

Isa olevat poja juulikuise arreteerimise kohta saanud infot Kabuli tuttavate kaudu, kes Sidiqi naisega rääkisid. Hiljuti külastas peret ka Punase Risti ametnik, kes tõi neile Sidiqilt kirja. Kirjas väitis Sidiqi, et tal läheb hästi ning ta loodab peatselt koju tulla. Mingeid vihjeid halvasti kohtlemise kohta seal polnud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles