Lavrov kostitas Briti kolleegi roppustega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia välisminister David Miliband (vasakul) sammumas Hiina RV kolleegi Yang Jiechi kõrval ja Vene ametivenna Sergei Lavrovi järel pressikonverentsile Berliinis.
Suurbritannia välisminister David Miliband (vasakul) sammumas Hiina RV kolleegi Yang Jiechi kõrval ja Vene ametivenna Sergei Lavrovi järel pressikonverentsile Berliinis. Foto: Reuters / Scanpix

Briti välisminister David Miliband pidi hiljutises telefonivestluses oma Vene ametivenna Sergei Lavroviga taluma viimase roppu sõimu, mis allikate kinnitusel ei olnud kuidagi vastavuses diplomaatilise etiketiga.

The Daily Telegraph kirjutas ametlikult kinnitamata andmetele viidates, et kolleegi Gruusia konflikti puudutavate küsimuste peale ärritunud Lavrov kõne ajal lendu lasknud terve tiraadi ingliskeelset neljatähelist roppust erinevates vormides sisaldavaid fraase.

Telefonivestluse ülestähendust näinud ametniku sõnul oli seda ebasobivate väljendite pärast isegi raske loetavaks vormistada. Briti välisministeeriumist ainult kinnitati, et kõne ajal oli vandumist, kuid «vaid ühelt poolelt». Pressiesindaja ütles, et tema ministrite kõnesid ei kommenteeri.

Lavrov olevat näiteks muu hulgas küsinud Milibandilt ägestunult: «Kes sa üldse oled, et mulle f… loengut pead?» («Who are you to f...... lecture me?»). Samavõrd otsekoheseid väljendeid kasutades olevat ta pärinud ka seda, kas Briti välisminister teab üldse midagi Venemaa ajaloost.

Whitehalli tundmatuks jäänud ametniku sõnul lendas «effe siia ja sinna» ning diplomaatiliseks keeleks ei saanud seda kaugeltki pidada. «See oli üsna šokeeriv,» tunnistas ta.

Briti välisminister edastas Lavrovile telefoni teel Euroopa riikide vastuväiteid Moskva sõjalisele tegevusele Gruusias. Miliband on ise varem avalikult soovitanud Euroopal hinnata ümber oma suhted Venemaaga viimase «agressiivse» käitumise tõttu. Pingelises sõnavahetuses olevat Lavrov temalt aga küsinud vastu Briti ja USA invasiooni kohta Iraagis.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles