Leedu: NATO ja Vene raketitõrjekilbid peavad jääma eraldi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti peaminister Andrus Ansip, Leedu president Dalia Grybauskaite ja USA riigipea Barack Obama.
Eesti peaminister Andrus Ansip, Leedu president Dalia Grybauskaite ja USA riigipea Barack Obama. Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaite ütles Lissabonis toimuval NATO tippkohtumisel, et Venemaa ja alliansi kavandatavaid raketitõrjesüsteeme ei tohi ühendada.

«Mitte mingil juhul,» lausus Grybauskaite, kui talt küsiti, kas Venemaa peaks osalema eile alliansi liikmesriikide heakskiidu saanud strateegilise kontseptsiooni järgi rajatavas NATO raketikaitsesüsteemis, vahendas uudisteagentuur AFP.

«NATO on NATO. Sellest ei saa kunagi ühisorganisatsiooni,» lisas Grybauskaite. «Koostöö seisneb informatsiooni vahetuses ja ühise vaenlase leidmises.»

Venemaa on korduvalt andnud mõista, et kava rajada Euroopasse raketikaitsekilp halvendab piirkonna olukorda ja ohustab Venemaa julgeolekut. USA on sedalaadi väited tagasi lükanud ja kinnitanud, et raketikaitsekilbi abil soovitakse end kaitsta Iraani ja Põhja-Korea potentsiaalsete raketirünnakute vastu.

Reedel jõudis allianss aga kokkuleppele raketikaitsekilbi arendamises, mis kaitseks nii NATO liikmesriike Euroopas kui ka Põhja-Ameerika mandril. See näeb ette USA püüdurrakettide ja radarite paigutamist Euroopa territooriumile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles