Lõuna-Korea viis väed lahinguvalmidusse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsusammas Yeonpyeong saare kohal.
Suitsusammas Yeonpyeong saare kohal. Foto: SCANPIX

Korea Vabariik viis pärast intsidenti vaidlusalusel Koreade piirialal oma väed lahinguvalmidusse.

«Kohe kehtestati kõrgeim sõjaväeline valmisolek lahingusituatsiooniks,» kinnitas Lõuna-Korea kaitseministeeriumi esindaja uudisteagentuurile AFP ning täpsustas, et Yeonpyeongi saarele on viidud ka hävituslennukid.

Seejuures nimetas ministeerium tule avamist piirialal provokatsiooniks. Intsidendis sai surma üks ja viga veel 13 Lõuna-Korea mereväelast ja kaks tsiviilisikut. Kohalikele elanikele on antud käsk kodudest põgeneda.

«Meie sõjavägi on alustanud kriisireguleerimist ja tugevdanud valmisolekut kõigis sõjaväe harudes. Me oleme täielikult ja kindlalt valmis vastama Põhja-Korea provokatsioonidele,» lisas Lõuna-Korea armeestaabi esindaja kolonel Lee Bung-woo Korea Heraldile.

Lõuna-Korea president Lee Myung-bak on lubanud konflikti edasist eskaleerumist ära hoida. Presidendikantselei esindaja Kim Hee-jungi sõnul saatis Põhja-Korea neile enne suurtükirünnakut kaebuse, milles nimetas Lõuna-Koreas käivaid sõjaväeõppusi rünnakuks Põhja-Korea vastu.

Esmaspäeval alanud iga-aastastest Hoguki sõjaväeõppustest võtab osa umbes 70 000 sõdurit. Seejuures toimusid mereväe manöövrid ka Yeonpyeongi saare lähedal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles