Paavst: Suure Paugu korraldas jumal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI
Paavst Benedictus XVI Foto: SCANPIX

Paavst Benedictus XVI rääkis eile kolmekuningapäeva missal ka universumi tekkest.

Paavsti sõnul oli Suure Paugu (Big Bang) taga jumal, edastab AFP.

Benedictus XVI soovitas kristlastel heita peast mõte, et universum tekkis juhuslikult.

«Maailmakõiksuse üle arutledes leiame selle tagant ikkagi jumala tarkuse ja loomingu,» lausus paavst.

Oma varasemates kõnedes on paavst käsitlenud näiteks evolutsiooni, kuid vältinud keerulisi teadusteemasid nagu Suur Pauk.

Benedictus XVI arvates on mitmed teadusteooriad piiravad, kuna nad ei suuda siiski kõike kosmoses ja Maal toimuvat selgitada.

Paavst lisas, et maailmakõiksuse ja inimkonna tekke kohta käivad teooriad ei ole vastuolus religiooniga, kuid siiski on suur hulk küsimusi ja probleeme, millel ei ole vastust leitud.

Nii Benedictus XVI kui ka tema eelkäija Johannes Paulus II on pingutanud, et katoliku kirik ei paistaks enam nii teadusevastane. Kirik on omaks võtnud evolutsiooniteooria, kuid usub, et evolutsiooni käivitas jumal.

Ka on öeldud, et Piiblis kirjeldatud maailma loomine on lihtsalt kirjeldus, mitte faktiline sündmus, mis leidis aset kuue päeva jooksul.

Suur Pauk oli hüpoteetiline sündmus umbes 13,7 miljardit aastat tagasi. Universum hakkas kujuteldamatult tihedast olekust plahvatuslikult paisuma. Seda loetakse kosmoloogia standardmudelis universumi alguseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles