Venemaa nõuab, et NATO uuriks küberrünnakut Iraanile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani Bushehri tuumajaam.
Iraani Bushehri tuumajaam. Foto: SCANPIX.

Venemaa arvates peaks NATO välja selgitama, kes ründas Stuxneti nimelise arvutiviirusega venelaste ehitatud tuumaelektrijaama Iraanis, öeldes, et intsident oleks võinud põhjustada Tšernobõli-laadse katastroofi.

Vene suursaadik NATOs Dmitri Rogozin ütles eile AFP teatel, et Stuxnet viis Bushehri tuumajaamas rivist välja tsentrifuugid, mis tootsid rikastatud uraani.

«Operaatorid nägid oma ekraanidelt, et tsentrifuugid töötavad normaalselt, kuigi tegelikult olid nad kontrolli alt väljunud,» rääkis Rogozin Brüsselis ajakirjanikele.

Saadik arvab, et NATO peaks küsimust uurima. Samuti tahab ta teada, kas Saksa firma Siemens, kelle tarkvara viirus kahjustas, on juurdlust alustanud.

Iraani saadik Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri juures ütles eelmisel nädalal, et Stuxneti rünnak ei mõjutanud riigi tuumaprogrammi, teiste seas ka Bushehri jaama tööd.

New York Timesi teatel lõid viiruse üheskoos USA ja Iisraeli luureteenistused, eesmärgiga saboteerida Iraani väidetavaid katseid arendada välja tuumapomm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles