Seppik soovitab valitsusel eelarve tagasi võtta

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik riigikogu kõnepuldis.
Ain Seppik riigikogu kõnepuldis. Foto: Toomas Huik

Riigikogu keskfraktsiooni aseesimees Ain Seppik ütles Kuku raadios, et valitsus on valetanud opositsioonile ja esitanud tasakaalus eelarve asemel mittetasakaalus eelarve, mis tuleks nüüd tagasi võtta.


«Ega seda tekki, mis üle voodi ei ulatu, võid ju kiskuda ühe ääre pealt teise peale niipalju kui tahad, kuid tekk kogu voodit ikka ei kata,» ütles Seppik Kuku raadiole vastuseks küsimusele, miks ei ole keskfraktsioon teinud ühtegi parandusettepanekut riigieelarve eelnõule.

Seppiku sõnul pole opositsiooni ettepanekuid kunagi arvesse võetud, kuigi on tehtud mitmeid ööistungeid. «Seekord leidsime, et ei ole mõtet ette teada hääletustulemustega hääletust korraldada.»

Ta lisas, et juba esitamise eel oli selge, et eelarve läheb defitsiiti ja seal üksikute artiklite ümbertõstmisega ei muuda laias plaanis midagi. «Tuleme koalitsioonile appi ja ei lase neil veelkord tõestada et nad ei saa riigijuhtimisega hakkama, oleme konstruktiivsed ja ütleme et võtke see eelarve tagasi,» lausus Seppik.

Seppik soovitas valitsusel teha kindlaks tegelikud riigi tulud, vajadusel võtta kasutusele reservid, võtta laenu ja siis planeerida kulud. Praegu on olukord tema sõnul vastupidi, sest valitsus on kõigepealt paika pannud kulud ja siis vaadanud, kuidas sinna peale tulusid tekitada.

Valitsuse praegune eelarveplaan on Seppiku hinnangul hukatuslik. Ta ennustas, et juba järgmise aasta esimestel kuudel jõuab riik seisu, kus eelarve kulgeb pidevas rahapuuduses.

Seppik soovitas ka koalitsioonilepingust tervenisti loobuda: «Koalitsioonileping on ju arvestatud kuskil kümneprotsendilise majanduskasvuga, nii et see on tervenisti utoopia.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles