Portugali sotsialistid tunnistasid valimiskaotust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
José Sócrates.
José Sócrates. Foto: SCANPIX

Eile Portugalis toimunud erakorralised parlamendivalimised võitis paremtsentristlik Sotsiaaldemokraatlik Partei (PSD), mis edestas oma pearivaali Sotsialistlikku Parteid.

Uudistevõrgu AFP teatel kogus peamine opositsioonijõud PSD 38,6 protsenti häältest, sotsialistide toetus oli aga 28 protsenti.

Siseministeeriumi teatel on lugemata veel välismaal antud hääled, kuid valimiste võitja sellest ei muutu. Lahtine on veel vaid nelja koha saatus 230-liikmelises parlamendis. Lõplikud hääletustulemused peaksid selguma 15. juuniks.

Esialgsete valimistulemuste kohaselt saaks PSD esinduskogus 105 kohta, sotsialistid hõivaksid aga 73 tooli. Kolmanda tulemuse saavutas konservatiivne CDS-PP, mida toetas 11,7 protsenti valijaist, mis tähendaks erakonnale parlamendis 24 kohta.

Peaministri kohusetäitja ja sotsialistide liider José Sócrates astus valimiskaotuse järel parteijuhi kohalt tagasi. «See on täielikult minu kaotus ja ma tahan enesele võtta täieliku vastutuse,» kinnitas kuus aastat valitsusjuhina töötanud Sócrates BBC vahendusel.

«Poliitikaelus on vaja avada uus periood, mis peab pakkuma järjepidevat alternatiivi. Ma tahan anda Sotsialistlikule Parteile ruumi tuleviku arutamiseks ning uue juhtkonna valimiseks,» lisas Sócrates .

Poliitikavaatlejate sõnul on tõenäoline, et Pedro Passos Coelho juhitav PSD moodustab valitsuskoalitsiooni CDS-PPga. Kokku oleks valitsuskoalitsioonil parlamendis seega 129 kohta. Erakonnad on ka varem koos valitsusse kuulunud, viimati 2002-2005 aastal.

Oma võidukõnes lubas Passos Coelho teha kõik võimaliku, et Portugalist ei kujuneks rahvusvaheliste võlausaldajate jaoks koorem.

«Ma tahan kinnitada neile, kes jälgivad meid välismaalt, et Portual ei kavatse jääda koormaks meile laenu andnud riikidele,» kinnitas Passos Coelho, kelle sõnul täidab Lissabon kõik võetud kohustused.

«Ma olen kindel, et me viime ellu vajalikud muudatused ning Portugal saavutab uue õitsengu ja majanduskasvu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles