Eesti Pank: majanduslangus kiireneb veelgi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk / Statistikaamet

Eesti Panga ökonomisti Martin Lindpere hinnangul langeb Eesti majandus järgnevates kvartalites veel kiiremini kui täna avaldatud 3,3-protsendine näitaja.


«Finantskriisi mõju meie peamiste kaubanduspartnerite reaalmajandusele jäi kolmandas kvartalis tagasihoidlikuks, ent on edaspidi kindlasti suurenemas,» rääkis Lindpere.

«Seetõttu on järgnevate kvartalite jooksul oodata välisnõudluse nõrgenemist ning seega paraku ka Eesti majanduse languse kiirenemist.»

Panga esialgse hinnangu kohaselt liigub majandus nõrgemalt kui Eesti Panga sügisprognoosi põhistsenaarium. «Kolmanda kvartali majanduskasvu esialgne hinnang viitab, et majandus liigub Eesti Panga sügisprognoosi kahe stsenaariumi vahepeal,» rääkis Lindpere.

Põhistsenaariumi kohaselt väheneb sisemajanduse kogutoodang tänavu 1,8 protsenti ja järgmisel aastal 2,1 protsenti, lisastsenaariumis on vähenemine vastavalt 2,7 ja 4,5 protsenti.

See, et selle aasta kolmandas kvartalis jätkus sisenõudlusest veetud majanduslangus, on Lindpere sõnul panga sügisprognoosiga kooskõlas.

Mõlema stsenaariumi kohaselt hakkab majandus taas kasvama 2010. aasta alguses.

Sisenõudluse poolel oli Lindpere sõnul endiselt suurim mõju eratarbimise vähenemisel, kajastudes ka välistasakaalu järjekindlas paranemises.

«Tarbijad on muutunud oluliselt ettevaatlikumaks ning laenavad varasemaga võrreldes tunduvalt vähem.»

Sisenõudluse vähenemise teise olulisema põhjusena võib tema väitel nimetada ehitustegevuse ja investeerimisaktiivsuse langust.

Kui esimesel poolaastal ehitamine ja investeerimine olulisel määral ei vähenenud, siis kolmandas kvartalis võib esialgsetele andmetele tuginedes Lindpere sõnul langust märgata.

«Kuigi välisnõudlus on nõrgenenud ja Eesti kaubanduspartnerid soovivad vähem importida, suutsid Eesti ettevõtted kaupade väljavedu siiski kasvatada,» rääkis ta.

«Kaubaekspordi kasv jäi ligikaudu samasse suurusjärku nagu esimesel poolaastal. Samas võis juba suvekuudel märgata teenuste ekspordi kasvu aeglustumist.»

Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ulatus selle aasta kolmanda kvartali majanduslangus 3,3 protsendini, teatas täna statistikaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles