Maailma vanim inimene elab nüüdsest Euroopas

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria de Jesus dos Santos oma tütrega.
Maria de Jesus dos Santos oma tütrega. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa on sellest nädalast koduks maailma vanimale inimesele, kelleks portugallanna Maria de Jesus dos Santos sai pärast seda, kui USAs suri seni teadaolevalt maailma vanim inimene Edna Parker.


USA Indiana osariigis asuvast Shelbyville’i vanadekodust kolmapäeval inglite juurde suundunud Edna Parkeri täpseks registreeritud elueaks jäi 115 aastat ja 220 päeva, kinnitas Guinnessi rekordite raamatu vanemkonsultant Robert Young agentuurile AP, vahendas portaali elu24.ee rubriik Kurioosum.



Kõigi aegade vanimate inimeste edetabelis paikneb ta 14. kohal, kui uskuda UCLA gerontoloogiadoktorit Stephen Coles’i.



Hariduse poolt


115-aastaseks elanud naisterahvas ei pakkunud mingeid erilisi pikaealisuse nippe. 20. aprillil Indiana osariigi Morgani maakonna farmis sündinuna kasvas ta üles tavalise maatoidu peal, mis sisaldas hulga tärklist ja liha. Pärast kooli omandas ta Franklini kolledžis õpetaja elukutse ning töötas pedagoogina kahe klassiruumiga koolis. 1913. aasta aprillis abiellus Enda oma naabri Earl Parkeriga, kes jättis ta leseks 1939. aastal.



Ka abielust sündinud kaks poega, Cliffordi ja Earl juuniori suutis ta üle elada. Käesoleva aasta seisuga oli naisel viis lapselast, neliteist lapselapselast ning kolmteist lapselapselapselast. Tema kaks õde Georgia ja Opal elasid 99- ja 88-aastaseks.



100-aastaseks saamiseni elas Edna Parker oma Blueridge Roadi farmis koos poja ja tolle naisega, kuid pärast üht intsidenti, mil noored leidsid korvpallimatšilt tagasi tulles ema teadvusetuna lume sees, otsustas pere saata ta vanadekodusse.



Kogu elu aktiivne naine ei joonud kunagi alkoholi ega suitsetanud mahvigi tubakat, kuid samas ei kippunud ta teistele pakkuma nippe kaua elamiseks. Ta soovitas inimestel vaid rohkem haridust omandada.



Nii hakanudki praegust maailma vanimat elanikku Maria de Jesus dos Santost vanemas eas vaevama see, et tal ei ole korralikku haridust, kirjutas STT.



115-aastase naise 84-aastane tütar Maria Madalena sõnas, et kui ta ema sai 100-aastaseks, tahtis ta lugema ja kirjutama õppida. «Palkasime talle eraõpetaja. Õpetaja pingutas paar kuud, kuid ema ei suutnud neid oskusi omandada,» lisas tütar.



Raske tiitel


Tööle läks De Jesus dos Santos 12-aastaselt. Ta oli abielus ning sünnitas kuus last, kellest kolm on siiani elus. Viimased 58 aastat on ta lesk olnud.



Edna Parkerist sai maailma vanim inimene eelmisel aastal, kui Jaapanis suri temast neli kuud vanem Yone Minagawa.



Eesti vanimaks elanikuks on hetkel Vikipeedia andmeil 17. septembril 1903 sündinud Hilda Kasela, kes tähistas sel aastal 105. sünnipäeva ja elab Raplamaal. Ta on seda tiitlit hoidnud alates selle aasta 21. veebruarist, mil läks teise ilma 108-aastane Elisabet Pärkson, kel jäigi saamata Eesti kodakondsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles