Pangad valmistavad ette kohtukäiku tarbijakaitsjate vastu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijakaitseameti juht Helle Aruniit oli kursivaidluse lahvatades valmis laenuvõtjate eest seismiseks ka kohtusse minema.
Tarbijakaitseameti juht Helle Aruniit oli kursivaidluse lahvatades valmis laenuvõtjate eest seismiseks ka kohtusse minema. Foto: Toomas Huik

Eesti suuremad pangad valmistavad praegu ette kohtuasja tarbijakaitseameti vastu, mis nõuab pankadelt eurolaenude konverteerimist keskpanga kursi järgi.


Tarbijakaitseamet tegi eelmisel nädalal Eesti suurematele pankadele ettekirjutuse, mille järgi tuleb järgmise aasta 20. jaanuarist eurodes võetud laenude kroonides tehtud tagasimaksed konverteerida keskpanga kursi järgi (15,6466 krooni euro).



Eesti suuremad pangad kasutavad praegu konverteerimisel keskpanga kursist kallimat vahetussuhet, mis tarbijakaitsjate arvates kahjustab inimeste huve. Hinnanguliselt korjavad pangad nii umbes 20 miljonit krooni valuutavahetustulu aastas.



Swedbanki pressiesindaja Kristi Künnapas ütles reedel Postimehele, et panga juristid analüüsivad tarbijakaitseameti ettekirjutust. Ettekirjutuse vaidlustamiseks kohtus on pankadel aega üks kuu. Künnapas ei soostunud ennustama, kas pank täidab ettekirjutuse.



Seni on pangad tarbijakaitseameti leebemas vormis tehtud märkustele piltlikult öeldes vilistanud, leides, et käituvad seaduslikult. Pankade meelest tekib elektroonilisel valuutavahetusel kon­tolt kontole raha liigutades mitmesuguseid kulusid, mille laenuvõtjad peavad keskpanga kursist kallima vahetuskursi kaudu kinni maksma.



Eesti pangandusturu valitseja Swedbanki kõneisiku kidakeelsust arvestades võib arvata, et juristid on juba alustanud ettevalmistusi ettekirjutuse vaidlustamiseks kohtus.


Tarbijakaitseameti juht Helle Aruniit on varem Postimehele öelnud, et tajub Eestis valitsevate Skandinaavia pankade rahakust ja mõjukust, kuid sellest hoolimata peab ta õigeks laenuvõtjate õiguste eest seista kas või väga pika ja kuluka kohtuprotsessi abil.



SEB panga kõneisik Kai-Riin Meri märkis, et pankurid arutavad praegu, kas täita ettekirjutus või mitte. «Ma ei tea, mida otsustakse, kõik võimalused on lahti,» lausus Meri. «Vastuse andmiseks on ka veel aega.»



Pankurite õigust vahetada eurolaenude tagasimaksed Eesti Panga kursist kallimalt on tunnistanud ka pangandusjärelevalve. Samas on finantsinspektsioon möönnud, et pangad peaksid seda senisest selgemalt teatama ka laenuvõtjatele, kellele pahatihti on tulnud üllatusena, et vahetuskurss on kallim.



Tarbijakaitse on seni olnud seisukohal, et pankadele ei kaasne eurolaenude puhul otseseid kulusid, kui tarbija teeb laenu tagasimakse Eesti kroonides. «Pankadel on küll kulud seoses laenude võtmisega rahvusvahelistelt finantsturgudelt, kuid need kulud tuleb katta intressimarginaali ja laenu vormistamise tasude arvelt. Valuutavahetuse kulusid pankadel ei teki,» leidis amet oma kirjas pankadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles