Sarkozy kohtus dalai-laamaga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy eksiilis elav Tiibeti vaimne liider dalai-laama kohtusid Poola sadamalinnas Gdańskis.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy eksiilis elav Tiibeti vaimne liider dalai-laama kohtusid Poola sadamalinnas Gdańskis. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy kohtus eile oodatult eksiilis elava Tiibeti vaimse juhi dalai-laamaga, tõmmates endale sellega Pekingist ägeda meelepaha.


Poola linnas Gdańskis aset leidnud kohtumisel sai Sarkozy enda sõnul kinnitust sellele, et dalai-laama ei nõua Tiibetile iseseisvust, vahendas AFP. Sarkozy lisas, et rõhutas ise seda, kui tähtis on jätkata dialoogi dalai-laama ja Hiina Rahvavabariigi võimude vahel.

«Dalai-laama rääkis mulle ka oma muredest Tiibeti pärast,» märkis president. Samas olevat usujuht andnud mõista ka seda, kui palju ta toetas Sarkozy «visiiti Pekingisse olümpiamängude avatseremooniaks», mis tekitas maailmas palju vastumeelsust.

Sarkozy on seni ainuke Euroopa riigipea, kes on kohtunud eksiilis elava Tiibeti usujuhiga ajal, mil ta täidab ka ELi eesistuja kohuseid. Pekingist tehtud avalduses nimetati seda «mõtlematuks sammuks», mis rikub Hiina-Prantsuse kahepoolseid suhteid.

«Prantsuse presidendina ja ELi presidendina olen ma vaba, mul on väärtushinnangud ja veendumused. Pole tarvis ajada asju pingeliseks, maailm ei vaja seda ja see ei vasta ka tegelikkusele,» selgitas aga president.

Hiina Rahvavabariigi raevukale reaktsioonile vastates tõdes ta vaid, et «sellele tuleb läheneda rahulikult», sest maailma vajab avatud Hiinat, mis osaleb üleilmses valitsemises ning Hiina vajav võimsat Euroopat, mis pakub tööd selle ettevõtetele.

Dalai-laama kohtus eile ka Poola peaminister Donald Tusk. Budistlik liider viibib sel nädalavahetusel Gdańskis, kus kogunesid Nobeli rahupreemia laureaadid, et tähistada veerand sajandi möödumist auhinna andmisest solidaarsusliikumise juhile Lech Wałęsale. Laupäevasel tseremoonial osales ka Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles