Rahvaliit: eelarve näitab valitsuse suutmatust

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aasta eelarve riigikogu liikme laual.
2009. aasta eelarve riigikogu liikme laual. Foto: Peeter Langovits

Rahvaliidu fraktsiooni sõnul hääletasid nad täna riigikogus eelarve eelnõu vastu, sest see on üles ehitatud valedele alustele ega toeta majanduse elavdamist.


«Samal ajal kui Eesti Pank prognoosib 4,5 protsendilist majanduslangust, võtab koalitsioon vastu 2,6 protsendilist majanduskasvu arvestava riigieelarve,» ütles Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Tarmo Mänd, lisades, et sama viga tehti ka 2008. aasta eelarve menetlemisel, kui eelarve esitati 7,3 protsendilist majanduskasvu arvestades, kuigi tegelik kasv oli 5,2.

Männi hinnangul näitab see selgelt, et valitsus pole suuteline vigadest õppima ning tuleval aastal kordub sama, kuid palju suurema puudujäägiga. «Võib juhtuda, et kevadel hakkame suurte alalaekumiste tagajärjel tegelema miinuseelarvega, mis põhjustab valitsuskriisi,» ennustas Mänd.

Männi sõnul suutis valitsus kokku leppida 2 miljardilises kärpes, mis pole kaugeltki piisav tasakaalu saavutamiseks. Rahvaliidu fraktsiooni hinnangul tulnuks tulude arvestamisel lähtuda reaalsest olukorrast.

«Kuna valitsus ei suutnud teha vajalikus suuruses kärpeid, siis kirjutati riigieelarve seaduse lõppu muudatused, mis seavad piirangud laekuvate tulude kasutamisele, andes piirangute delegeerimise riigikogult valitsusele. Selline delegatsioon võib olla vastuolus põhiseadusega. See tähendab, et 2009. aasta eelarvesse on juba praegu sisse kirjutatud miinuseelarve, mille üle otsustab valitsus,» sõnas Mänd.

Ta lisas, et seaduse viimane osa nullib kõik eelmised, seega on eelarve näol tegemist määramatusega.

Mänd märkis, et eelarvepoliitikast on tänase koalitsiooni tegemisel saanud riikliku tähtsusega küsimus, mida kinnitab president Toomas Hendrik Ilvese eilne avaldus.

«Olen tema väidetega selles osas nõus, mis puudutavad kulude vähendamise vajadust. Presidendil on võimalus astuda konkreetne samm ning jätta seadus välja kuulutamata, andes koalitsioonile võimaluse riigieelarve tulud ja kulud tasakaalu viia,» lausus Mänd.

Männi sõnul on valitsus eelarve menetlemisel külvanud segadust ettevõtjatele ning vähendanud inimeste kindlustunnet.

«2009. aasta riigieelarve ei anna mitte mingisugust kindlust majanduse elavdamiseks, vaid külvab ebakindlust veelgi,» sõnas Mänd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles