Raplamaal voolas tsisternist välja 6 tonni lämmastikhapet

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeauto. Foto on illustreeriv.
Päästeauto. Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eile õhtul voolas Raplamaal keemiatööstusettevõttes tsisternvagunist välja 6 tonni 58-protsendilist lämmastikhapet. Kohapealt saadeti tervisekontrolli viis päästjat ja neli politseinikku, seitse neist lubati edasi koju ning kaks jäeti ööseks haiglasse arstide jälgimise alla.

Eile õhtul voolas Raplamaal Rapla vallas Valtu külas AS Ingle territooriumil tsisternvagunist välja 6 tonni 58-protsendilist lämmastikhapet, teatas Lääne-Eesti päästekeskus.

Aine voolas suuremas osas turvavanni, milles raudteevagun seisis, väikeses koguses valgus ainet ka turvavannist väljapoole. Kohapeal tekkis ka tulekahju, hõõgus tsisternvaguniga ühenduses oleva pumbajaama välisseina isolatsioonimaterjal. Isolatsioonimaterjal süttis kokkupuutel ainega.

Lekke avastas turvafirma patrull kella 19.10 ajal ning teavitas õnnetusest kohe häirekeskust ja ettevõtte esindajat.

Õnnetuskohal määrati ohuala 50 m raadiuses lekkekohast. Õnnetuse ajal ettevõttes töötajaid ei olnud. Lähimad elumajad ning Tallinna-Viljandi maantee asuvad õnnetuskohast poole kilomeetri kaugusel. Kuna lämmastikhappe aurud on sissehingamisel mürgised, kontrollis erikeemiatalitus aine kontsentratsiooni õhus ka väljaspool kehtestatud ohuala, et tagada ümbruskonnas asuvate inimeste ohutus.

Rapla haiglasse tervisekontrolli saadeti 19 inimest (päästjad, politseinikud ja AS Ingle töötajad), neist ööseks arsti järelevalve alla jäi üks päästja ja üks politseinik, teised lubati koju.

Tsisternist turvavanni voolanud lämmastikhape pumbati koostöös keemiaettevõtte töötajatega ja keemiaettevõtte vahenditega teise tsisterni ümber. Pärast ümberpumpamist neutraliseerisid päästjad aine jäägid turvavannis ja selle ümbruses ning kustutasid tulekahju.

Tsisternvagunist turvavanni voolanud lämmastikhappe ümberpumpamistööd lõpetati kella poole üheteistkümneks õhtul. Reostus likvideeriti täielikult ja tulekahju kustutati kella 01.36-ks öösel. Töid teinud päästjad kandsid hingamisaparaate ja kaitseriietust.

Päästetöödel osalesid päästemeeskonnad Raplamaa päästekomandodest, päästeameti erikeemiatalitus ning Tallinna kesklinna komando päästemeeskond ja AS Ingle oma töötajad.

Lämmastikhape on oksüdeeriv aine, mis on söövitava toimega. Sissehingamisel põhjustab limaskestade ja silmade ärritust ning nahale sattudes tekitab põletust, teatas päästeamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles