Vägivald Gazas kergitas veidi nafta hinda

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased uurivad Gaza ülikooli varemeid.
Palestiinlased uurivad Gaza ülikooli varemeid. Foto: AFP / Scanpix

Toornafta hind liikus täna kahe protsendi võrra ülespoole, kuna Iisraeli ja Hamasi vaheline vägivallatsemine tuletas turgudele meelde Lähis-Ida naftatarnete võimaliku katkemise ohtu.


New Yorgi börsi enimkaubeldava nafta (

sweet crude oil

) hind barreli kohta tõusis 1,38 dollari võrra 39,12 dollarini, vahendas

Reuters

.

Veidi varem oli barreli hind puudutanud 39,82 dollari taset, püsides siiski endiselt allpool 40 dollari piiri.

«Situatsioon on hirmuäratav ja tundub, et see põhjustab tohutut muret kõigil turgudel,» kommenteeris Reutersile Peter McGuire, investeerimisfirma Commodity Warrants Australia tegevdirektor.

Lähis-Ida varasemate kriiside ajal toimunud hinnahüpet oodata pole, kuna globaalne majanduslangus hoiab hinda kontrolli all.

Täna on turgudel tõusnud ka kulla ja vase hind. Unts kulda maksis hommikul 889,55 dollarit, võrreldes New Yorgi börsi sulgemishinnaga 866,80 dollarit.

Kullakangid on kosunud 30 protsendi võrra pärast oktoobri lõpus saavutatud viimase 13 kuu madalaimat taset (680,80 dollarit untsi eest).

Singapuris tegutseva firma Phillip Futuresi analüütik Adrian Koh rääkis Reutersile, et kulla hinda on alati kergitanud sõjad ja ebakindlus. Tema sõnul valmistas seekord üllatuse hoopis Iisraeli ja Hamasi kokkupõrke ajastus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles