Iisrael hoogustas rünnakuid Gaza salatunnelitele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli õhurünnaku järel Rafahi linna öötaevasse kerkinud tulekera.
Iisraeli õhurünnaku järel Rafahi linna öötaevasse kerkinud tulekera. Foto: AFP / Scanpix

Gaza sektoris jätkasid Iisraeli sõjajõud täna hommikul õhurünnakuid ja maismaaoperatsiooni, ehkki rahvusvaheline surve kiire relvarahu kehtestamiseks tugevneb ning selle vajalikkust tunnistas ka juudiriigi tugevaima liitlase USA juhtkond.


Iisrael alustas uuesti võitlust Hamasi äärmuslastega pärast lühikest pausi eile pärastlõunal, et võimaldada suletud tsooni toimetada humanitaarabi. See oli esimene katkestus operatsioonis, mis on juba kestmas 13. päeva, vahendasid AFP ja Reuters.

Palestiina tsiviilkaitseametnike sõnul pommitati sõjalennukitelt öösel üle 40 sihtmärgi ning kõige rängem tuli oli kontsentreeritud arvatavatele salatunnelitele Egiptuse piiri lähedal. Suurem osa õhulööke anti Rafahi linnas ning Khan Yunises, aga need jätkusid ka tihedalt asustatud maakitsuse põhjaosas.

Rafahi linnas teatati esimesest rünnakust kella 1 paiku öösel, kui pealtnägijate sõnul sai tabamuse üks hoone ja arvatav salatunnel. Ohvritest seal pole teatatud. Kolmapäeva pärastlõunal olid Iisraeli lennukid linnale langetanud ka kümneid tuhandeid lendlehti, milles hoiatati inimesi ette ja soovitati neil kuni neljapäeva hommikuni kodudest lahkuda.

Enne koitu hävitati pealtnägijate sõnul ka Hamasi relvastatud tiiva, Ezzedine al-Qassami brigaadide ühe vanema komandöri Mohammed al-Sinwari kodu Khan Yunises. KA seal pole kannatanutest teateid. Gaza linnas aga sai meedikute sõnul kolm inimest eile hilisõhtul vigastada õhurünnakus, mis purustas Al-Taqwa mošee.

Kolmapäeva hilisõhtul hukkus meedikute teatel Jabaliya pagulaslaagris üks mees, tema kolm poega ja veel üks pereliige, Khan Yunises aga kaks meest, kes tunnistajate ütluste kohaselt kuulusid Hamasi ridadesse. Islamidžihaadi rühmitus tunnistas, et kolme selle komandöri kodud on hävitatud, kuid ohvritest ei teatanud.

Samal ajal rääkisid pealtnägijad Iisraeli tankide sisenemisest ka Gaza sektori lõunaosasse, ent seda pole armee veel ei kinnitanud ega ümber lükanud. Salakaubanduse peatamine seal on üks võtmeelemente ka relvarahuplaanis, mille esitas prantslaste toel üleeile Egiptuse president Hosni Mubarak.

Egiptuse piiriäärne ala on juudiriigi luureallikate ja ka kohalike elanike kinnitusel risti-rästi läbi kaevatud tunnelitest, mida võib maa all olla väidetavalt kuni pool tuhat. Nende kaudu smugeldatakse suletud tsooni, blokaadist hoolimata, nii eluks vajalikke varusid kui ka relvi Hamasile ja teistele äärmusrühmitustele.

Iisraeli kaitseminister Ehud Barak sai rahualgatustest hoolimata eile juudiriigi julgeolekukabinetilt loa tungida Gaza tsoonis sügavamale, et halvata Hamasi piiriüleste raketirünnakute võimet. Samal ajal otsustas ta siiski saata delegatsiooni ka Kairosse, et hankida täpsemaid detaile egiptlaste relvarahuplaani kohta, mis on saanud juba laialdase rahvusvahelise toetuse.

Palestiina meedikute andmetel hukkus eilsetes lahingutes paarkümmend inimest, nende seas kolm last. See on väiksem ohvrite arv, kui eelnevatel päevadel. Reutersi andmetel on peaaegu kahe nädala jooksul hukkunute arv tõusnud aga üle 650. AFP teatab ohvrite koguarvuks juba üle 700. Kannatanute arv küündib kohalike meedikute sõnul ilmselt mõne tuhandeni.

Gaza lahingutes on hukkunud ka kuus Iisraeli sõdurit. Sajad äärmuslaste raketid on sama perioodi vältel juudiriigi lõunaosas tapnud neli inimest ning vigastanud veel kümneid. Täna hommikul tulistati esimesed raketid ka Iisraeli põhjaossa naaberriigi Liibanoni pinnalt, kus tegutseb nii mõjuvõimas šiiarühmitus Hezbollah kui ka palestiina pagulaste arvukad rühmitused, eesotsas Hamasi ja Fatahiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles