Rootsi pangad võivad vajada rahasüsti

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikides kinnisvara kaotab väärtust sama kiirelt, kui see mulli ajal kallines.
Ameerika Ühendriikides kinnisvara kaotab väärtust sama kiirelt, kui see mulli ajal kallines. Foto: Caro / Scanpix

Ühel või mitmel Rootsi suurpangal tuleb ilmselt alanud aastal oma omanikelt raha juurde küsida, vahendab

aripaev.ee

Rootsi päevalehe Svenska Dagbladet majandusuudiste portaali.


Selline arvamus valitseb turgudel ning on üks tegur, mis praegu pankade aktsiaid survestab. Uusemissioon tähendab aktsionäridele aktsiakursi uut langust, kuid võimaldab samas pankadel suurendada laenuandmist rahanäljas Rootsi firmadele.

Vahetult enne jõule sai Swedbank lõpule uusemissiooniga mahus 12,4 miljardit Rootsi krooni ja nüüd eeldatakse, et teised pangad järgivad sama eeskuju.

Värskes analüüsis visandab Šveitsi pank UBS stsenaariumi, kus Põhjala pangad võivad vajada uut kapitali isegi kuni 125 miljardit Rootsi krooni.

«Täna on Põhjala pangad üldiselt paremini kapitaliseeritud kui Euroopas keskmiselt. Kuid olukord võib oluliselt halveneda, nii et paljud Euroopa pangad, sealhulgas Põhjala pangad, vajavad lisakapitali,» ütles lehele UBSi analüütik Andreas Håkansson.

Artikkel nimetab Nordead ja DnB Nor panka, mis kõige tõenäolisemalt võiksid uusemissiooni kaaluda. Ent ka SEB ümber ringlevad kuuldused, ehkki panga juht Annika Falkengren kinnitas detsembri alguses, et pank lisaraha ei vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles