Iisrael kaalub Gaza piirikoridori kontrolli alla võtmist

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smoke billows from the Palestinian side of the Rafah border crossing following Israeli air strikes on the border area between the southern Gaza Strip and Egypt on January 8, 2009. Israeli jets pounded zones near the Gaza border with Egypt where Israel says there are hundreds of underground tunnels used by Hamas to smuggle in arms. The 60 air raids reported was one of the highest daily totals of the war. 
 AFP PHOTO/KHALED DESOUKI
Smoke billows from the Palestinian side of the Rafah border crossing following Israeli air strikes on the border area between the southern Gaza Strip and Egypt on January 8, 2009. Israeli jets pounded zones near the Gaza border with Egypt where Israel says there are hundreds of underground tunnels used by Hamas to smuggle in arms. The 60 air raids reported was one of the highest daily totals of the war. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI Foto: KHALED DESOUKI/AFP

Iisrael ei välista võimalust võtta oma kontrolli alla Gaza sektorit Egiptusest eraldav kitsas maariba, et takistada Hamasi taasrelvastumist, teatasid lääne diplomaadid esmaspäeval.


Iisrael intensiivistas ööl vastu esmaspäeva niinimetatud Philadelphi koridori pommitamist, et hävitada salaveotunnelid, mille kaudu Hamas võib viia sõjatsoonist välja ja sinna tagasi nii relvastust kui võitlejaid.

Tundmatuks jääda soovinud lääne diplomaadid nimetasid maavägede operatsiooni Philadelphi koridori ja osa Rafah' linna hõivamiseks üheks Iisraeli «kolmanda etapi» tegevusvariandiks, kui relvarahukõnelused peaksid nurjuma.

Maavägede operatsiooni piki koridori annaks Iisraelile võimaluse kasutada tunnelite avastamiseks ja hävitamiseks buldoosereid ja hüdrolokaatoreid. Kohalike allikate andmetel on Iisraeli õhurünnakute käigus ilmselt purustatud mitusada salatunnelit, kuid arvatavasti on veel sajad puutumata.

Iisrael on nõudnud Egiptuselt ja lääneriikidelt julgeolekugarantiisid tagamaks, et tunneleid uuesti ei rajataks, kuid seni pole selge, kuidas seda saavutada. 14-kilomeetrise Philadelphi koridori kontrollimine tugevdaks Iisraeli positsioone vaherahukõnelustel, ütlesid diplomaadid.

27. detsembril alanud operatsiooni eel oli Gaza sektori ja Egiptuse vahele juudiriigi andmetel kaevatud sadu salaveotunneleid. Palestiinlaste väitel oli tunneleid isegi üle kolme tuhande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles