Juštšenko võrdles Moskvalt laenu küsimist Molotov-Ribbentropi paktiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Juštšenko.
Viktor Juštšenko. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina president Viktor Juštšenko võrdles teisipäeval kõnelusi Venemaaga viie miljardi dollari suuruse laenu üle Molotov-Ribbentropi paktiga, süüdistades peaminister Julia Tõmošenkot riiklike huvide reetmises.


«Kõige raskem on moraalselt ja psühholoogiliselt vaatekohalt kommenteerida seda, et nende kahe suure (gaasi)leppe varjus sõlmiti salajane «Molotov-Ribbentropi protokoll», kus jutt käib Venemaa Föderatsiooni viie miljardi dollari suurusest krediidist Ukrainale,» ütles Juštšenko teisipäevasel riikliku julgeolekunõu- ja kaitsekogu istungil, vahendas uudisteagentuur BNS Interfaxi teadet. 

«Mind paneb nördima tõik, et nende konsultatsioonide raames arutati riigipea ja parlamendi sanktsioonita nullvariandi küsimust,» ütles Juštšenko.

Esmaspäeval kinnitas Vene rahandusministeerium, et eelmisel nädalal peeti Moskvas Ukraina ja Vene rahandusministeeriumide vahelisi kõnelusi viie miljardi dollari suuruse laenu võimaldamiseks Ukraina eelarvepuudujäägi katteks.

Ukraina ajaleht Zerkalo Nedeli kirjutas laupäeval oma allikatele viidates, et Moskva esitas laenuandmiseks lisatingimusi.

Muu hulgas soovib Venemaa, et Ukraina ratifitseeriks «nullvariandi» leppe. Nii nimetatakse endise NSV Liidu varade jagamise lepet, mille kohaselt võtab Venemaa endale kõik Nõukogude Liidu võlad, aga ülejäänud endised nõukogude liiduvabariigid loobuvad oma pretensioonidest endise NSV Liidu varadele.

Venemaa soovib lehe andmetel samuti, et Ukraina otsustaks küsimused, mis on seotud endise Nõukogude Liidu välismaal asuva omandiga, lahendaks Vene omandit puudutavad vaidlusküsimused Ukrainas, ning tunnistaks riigivõlana Ukraina ettevõtete võlgasid NSVLi välismajanduspangas (Vnešekonombank).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles