Ajalooõpiku autor kirjutas võistluse parima romaani

Rein Veidemann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milvi Martina Piir, romaanivõistluse parim.
Milvi Martina Piir, romaanivõistluse parim. Foto: Margus Ansu

Eile kuulutati välja eelmise aasta detsembris lõppenud romaanivõistluse võitja – 50 000-kroonise preemia pälvis romaan «Liblikad janus», autoriks ajalooharidusega Milvi Martina Piir, kelle sulest on varem ilmunud 5. klassi ajalooõpik «Inimesed ajas» ja luulekogu «Kõrkjavaas».


Võiduloorberid on küll pisut kahvatumat värvi, sest võistluse žürii koosseisus Rein Põder, Kärt Hellerma, Peeter Helme, Jürgen Rooste, Krista Ojasaar ja Ants Miller otsustas esimest preemiat mitte välja anda.

Keskpärane tase

Kaks kolmandat preemiat pälvisid Birk Rohelend romaani «Minu sõraline sõber» ja Marion Andra romaani «Algolagnia» eest. Viimatinimetatule tähendas see astme võrra tõusu, sest tema eelmine romaan pälvis 2006. aasta võistlusel äramärkimise.

Žürii esimees Rein Põder iseloomustas seekordset romaanivõistlust keskpärasena. Oli tunda kiirustamist, palju oli halba eesti keelt, komponeerimislõtvust. Mitmed tööd jäid jutustuse tasandile.

See kõik ei puudutanud aga võiduromaani «Liblikad janus», mis paistis Põdra arvates silma oma poeetilise käekirjaga. Üllatas, et puudus keskne tegelane, kõik 14 tegelast on kõrvaltegelased, kelle tegemisi, elamusi ja mõtteid koondab ühe suvituslinna park.

Polkast rokini

Võistlusele laekunud 41 käsikirja hulgas oli Põdra sõnul vilja mitmest salvest: naistekaid, kriminaalromaane, isegi vampiiriromaan («Algolagnia»).

Nii nagu leidsid kirjastamist eelmise, 2006. aasta romaanivõistluse võitjate Tiina Laanemi, Olle Lauli ja Aarne Biini romaanid, loodab Põder näha lugejate laual ka tänavuste võitjate töid, ja juba õige pea.

Iga kahe aasta tagant toimuva romaanivõistluse korraldajaks on MTÜ Romaaniühing (esimees Andres Langemets), kelle põhihooleks ongi n-ö värske vere juurdevoolu tagamine eesti romaaniilma.

Auhinnatud

1. koht – jäi välja andmata
2. koht (50 000 krooni) – Milvi Martina Piir «Liblikad janus»
3. koht (35 000 krooni) – Birk Rohelend «Minu sõraline sõber» ja Marion Andra «Algolagnia»
Ergutusauhind (15 000 krooni) – Liina Lüecke «Sügismüsteerium» ja Robert Kurvits «Püha ja õudne lõhn»
Äramärkimine – Robert Randma «Sigaret» ja Helju Pets «Õnneõiteta sirelid»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles