Gorbatšov: Putini partei on halvim versioon NLKPst

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NSV Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov.
NSV Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov. Foto: AP / Scanpix

NSV Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov kritiseeris teravalt Venemaa võimuparteid Ühtne Venemaa, võrreldes seda «kõige hullemate kommunistidega».


«Ma kritiseerin Ühtset Venemaad palju ja ma teen seda otse. See on bürokraatide partei ja halvim versioon NLKPst,» ütles Gorbatšov uudisteagentuurile Associated Press antud intervjuus. Tema sõnul on peaminister Vladimir Putin teinud erakonnast «ülitsentraliseeritud võimustruktuuri poliitilise sõjamasina».

«Mis puutub meie parlamenti, siis ma ei saa öelda, et see oleks vaba ja ka meie kohtusüsteem ei vasta täielikult põhiseaduses kirja pandud tingimustele,» lisas Gorbatšov, kelle hinnangul pole Vene parlamentaarne -ja kohtusüsteem täiesti vaba.

Kuigi 78-aastane Gorbatšov on välisriikides populaarne oma osa tõttu külma sõja lõpetamisel, on ta kodumaal jäänud marginaalseks poliitikuks ja inimesed meenutavad tänaseni soojalt kommunistliku impeeriumi kõrgaega. Gorbatšovi sõnul soovis ta kommunismi parandada, mitte seda hävitada, kuid tunnistas seejuures oma kaotust poliitikuna.

Nobeli rahupreemia laureaat ütles intervjuus, et ta tahtis Ida-Euroopa riikidel lasta minna oma teed, kuid lootis siiski, et NSV Liidu koosseisu kuulunud endised liiduvabariigid jäävad ka edaspidi kokku. Ta ei salanud unistust sellest, et Ukraina, Kasahstan ja Valgevene ühinevad Venemaa Föderatsiooniga, et luua uus liit.

«Ma olin [NSV] liidu lagunemise resoluutne vastane,» kinnitas Gorbatšov, kes pidi võimust loobuma 25. detsembril 1991, kui tema juhitav riik lakkas eksisteerimast.

Ülemaailmsest finantskriisist ja maailmamajanduse jahenemisest rääkides avaldas Gorbatšov arvamust, et see on osaliselt lääneriikide liigse enesekindluse ja ülbuse tulemus. Tema sõnul tõi liigse enesekindluse kaasa Ühendriikide ülepingutatud meediakajastus lääneriikide võidust külmas sõjas ja sotsialismiimpeeriumi purustamisest.

Tema hinnangul vajab rahvusvaheline süsteem muutusi, et riikideülesed organisatsioonid esindaksid kõikide riikide huve. Selleks on tema sõnul vaja ühendada kapitalistliku süsteemi kogemused, nagu konkurentsivõime, sotsialismi parimate omadustega, mille näitena tõi ta välja sotsiaalse turvavõrgustiku.

Rääkides Ühendriikide ja Venemaa hetkesuhetest, leidis Gorbatšov, et praegu on hea aeg nende parandamiseks. Jätkuvalt kinnitas endine riigipea oma vastuseisu Ukraina liitumisele NATOga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles