Tööturuamet: kriitiline piir pole veel kätte jõudnud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Ormisson.
Tiina Ormisson. Foto: Tööturuamet

Tööturuameti peadirektori Tiina Ormissoni sõnul ei saa olukord, kus ühes kuus lisandub üle 10 000 töötu, kaua kesta, sest niiviisi saavad töötegijad varsti hoopis otsa.


«Kuuldes üha uutest koondamistest, tundub, et see kriitiline piir pole veel kätte jõudnud,» lausus Ormisson. Ta avaldas lootust, et võetud meetmete tagajärjel majanduses seis peagi nii palju paraneb, et uusi töökohti juurde tuleb. Seetõttu ei kavanda ka tööturuamet praegu endale uute töötajate värbamist, ehkki olemasolevate töökoormus kogu aeg suureneb.

Eriti palju on viimasel ajal töötuid lisandunud Harjumaal ja Tallinnas. Esimest korda võttis jaanuaris end töötuna arvele rohkem mehi kui naisi. Kui varem koondasid teistest rohkem kinnisvara, ehitus ja tekstiilitööstus, siis nüüd tuleb ennast arvele võtma inimesi igast sektorist, ka riigitöölt, rääkis Ormisson.

Kui varem leppisid pered sageli sellega, et vaid üks pereliikmetest töötas, sest ühe palgaga elati ära, siis majandusolukorra halvenedes võtab enamasti ka teine abikaasa ennast töötuna arvele, et ühisesse eelarvesse veidi lisa saada.

Ormissoni hinnangul võtab nüüd ennast töötuna arvele üle poole tegelikult ilma tööta olevatest inimestest ehk registreeritud ja statistilise töötuse vahe pole enam nii suur kui varem. Oma osa selles on kindlasti ka eelmisel aastal kehtima hakanud seadusemuudatusel, millega töötuks registreerunud saavad ravikindlustuse.

Tänase seisuga oli tööturuametil pakkuda vaid 1945 vaba töökohta. Samas otsivad tööandjad inimesi ka iseseisvalt või töövahendusportaalide vahendusel. Nii et tegelik tööpakkumiste arv on siiski suurem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles