India võib Venemaalt nõuda miljoneid valuraha

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukikandja Vikramaditya Venemaa Sevmaši laevatehases.
Lennukikandja Vikramaditya Venemaa Sevmaši laevatehases. Foto: SCANPIX

Vene võimude teatel ei saa nad India ostetud nõukogudeaegset lennukikandjat enne järgmise aasta lõppu üle anda, mistõttu võib New Delhi nõuda kompensatsiooni.

Indiat külastanud Vene kaitseminister Anatoli Serdjukovi tunnistas täna toimunud kohtumisel, et Moskva ei saa kinni pidada 4. detsembriks määratud tähtajast, mil Venemaa pidi varem Admiral Gorškovi ja nüüd Vikramadityana tuntud laeva Indiale üle andma, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Serdjukov ütles põhjenduseks, et tänavu septembris Barentsi merel toimunud õppuste käigus selgus, et lennukikandja auruturbiini katlad ei ole töökorras. Ministri sõnul kõrvaldatakse probleem tuleva aasta suveks, misjärel saadetakse laev proovisõiduks merele, et see aasta viimases kvartalis Indiale üle anda.

Laev on kahe riigi vahel põhjustanud lahkhelisid ka varem, sest India ostis laeva juba 2004. aastal, kuid pole seda tänaseni kätte saanud.

Kuigi India valitsus tasus 2004. aastal sõlmitud lepingus ettenähtud summa, on Moskva korduvalt teatanud, et vajab ümberehitustööde lõpetamiseks lisaressursse. Nii on laeva hind kerkinud algselt 750 miljonilt 2,3 miljardi dollarini, kuid Venemaa pole ümberehitus- ja moderniseerimistöödele viidates laeva tänaseni Indiale toimetanud.

India meedia andmetel võib New Delhi nõuda Moskvalt ka valuraha. Meedias on spekuleeritud enam kui 100 miljoni dollari suurusest kompensatsioonist.

19 000 tonni kaaluvat lennukikandjat hakati ehitama 1978. aastal ning see anti Nõukogude Liidu merejõudude käsutusse 1987. aastal. 1994. aastal toimus laeval aga plahvatus, mis viis laeva teenistusest kõrvaldamiseni 1996. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles