BP maksab Mehhiko lahe reostuse eest 4,5 miljardit dollarit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruun pelikan, kes sai kannatada Mehhiko lahe naftakatastroofis.
Pruun pelikan, kes sai kannatada Mehhiko lahe naftakatastroofis. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline naftakontsern BP (varasema nimega British Petroleum) nõustus eile maksma 2010. aastal Mehhiko lahes naftareostuse põhjustamise eest USA ajaloo suurima rahatrahvi - üle 4,5 miljardi dollari (3,5 miljardit eurot).

Peale selle said kaks BP naftaplatvormil plahvatuse hetkel vastutust kandnud töötajat süüdistuse ettekavatsemata tapmises ja üks endine mänedžer kongressile vassimises, sest oli väidetavalt valetanud purunenud puuraugust välja voolanud nafta koguse kohta.

Rekordilise trahvisumma maksed on kavandatud kuue aasta peale, öeldi BP avalduses.

USA justiitsministri Eric Holderi sõnul kriminaaluurimine jätkub ning süüdistavate nimekiri võib pikeneda.

Ministri kohaselt on jäänud lahendamata tsiviilhagi, millega määratakse kindlaks trahv keskkonnakahjude tekitamise eest. See võib BP-le minna veel kuni 18 miljardit dollarit.

BP renditud naftaplatvormil Deepwater Horizon toimus 20. aprillil 2010 plahvatus, milles hukkus 11 töölist. Järgnenud 87 päeva jooksul voolas merre 4,9 miljonit barrelit naftat, põhjustades naftatööstuse aegade suurima merereostuse ja Ühendriikide ajaloo rängima keskkonnakatastroofi.

Nafta reostas viie osariigi ranniku.

BP on maailma suurimaid energiakontserne ja selle turuväärtust hinnatakse 127 miljardile dollarile. Firma teenis kolmandas kvartalis 5,43 miljardit dollarit kasumit.

Keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace sõnul on hiidtrahv BP-sugusele kontsernile vaid «ümardamisveaks» ega sunni naftafirmasid edaspidi ettevaatlikum olema.

BP omakorda tahab hüvitist välja nõuda naftaplatvormi operaatorfirmalt Transocean ja alltöövõtjalt Halliburton, kes vastutas puuraugu betoneerimise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles