Uuring: kodus töötamine võib kahjustada teie tervist

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läpakaga halvas istumisasendis töötamine toob tervisehädad.
Läpakaga halvas istumisasendis töötamine toob tervisehädad. Foto: SCANPIX

Kodus töötamine võib tunduda mõistliku valikuna töötajatele, kes tahavad töölesõidult aega kokku hoida ja rohkem isiklikule elule pühenduda. Reaalsus on aga see, et lapsed ja perekond on kodustöötamise tõttu enamasti tähelepanuta ja halvast istumisasendist on tervisehädad kerged tulema.

Need on mõned peamised maailma suurima paindlike töökohtade pakkuja Reguse ülemaailmse uuringu tulemused, mis põhinevad üle 24 000 äriinimese vastustel rohkem kui 90st riigist.

«Kodus töötamine võib selgelt vähendada teie keskendumisvõimet ja produktiivsust,» ütles Reguse piirkonna asepresident Olivier de Lavalette. «Töötajad on loomulikult kiindunud paindlikku töökorraldusse, kuna nii saavad nad vältida aeganõudvat töö ja kodu vahel liikumist ning töötada endale sobival ajal, et suurendada oma töö- ja eraelu vahelist tasakaalu. Kuid need uuringud näitavad, et professionaalne keskkond kodu lähedal on parem kui tegelik kodus töötamine, kuna see väldib pinget perekonnas, näitab professionaalset mainet ja parandab üleüldist tootlikkust.»

Peamised järeldused, mis uuringust välja tulid:

raske tööasjadele keskenduda (63 protsenti vastanutest tunnistas seda);

tähelepanu nõudvad lapsed või perekond (61 protsenti);

lapsed, perekond või koduloomad segavad ärikõnesid (43 protsenti).

Samuti kaasnevad kodus töötamisega olulised tervisega seotud probleemid. 18 protsenti kodutöötajatest kurdab halva istumisasendi üle kodus, kuna kodukontoris ei ole sobivat kontorimööblit. Hea istumisasend on väga tähtis, kuna see tagab, et töötajad ei kannata ülekoormusvigastuste ega jäädavate tervisekahjustuste all.

43 protsendil kodutöötajatest puudub üldse töötamiseks sobiv keskkond. Kokku tuvastati 15 erinevat põhjust, mis segavad kodus produktiivselt töötamist.

De Lavallette ütles, et kodus töötamine muutub üha populaarsemaks, kuid kuna rohkem inimesi sellist tööviisi kasutab, märkavad paljud ka selle miinuseid. «Lisaks meie uuringutulemustele on kodus töötavad inimesed väitnud, et nad tunnevad end üksiku, eraldatu ja kolleegidest kõrvalejäetuna,» rääkis de Lavallette. «Tundub, et kontoris inimestega «näost-näkku» töötamine aitab kaasa ka palgakõrgenduste saamisele, kuna kodus töötavatest töötajatest vaadatakse mööda isegi ettevõtetes, kus töötajaid julgustatakse vähemalt aeg-ajalt kodus töötama.»

De Lavallete'i sõnul on murettekitavam fakt, et üks viiendik vastanutest kurdab viletsa istumisasendi üle. «Halb istumisasend võib põhjustada inimesele tõsiseid terviseprobleeme, nt ülekoormusvigastusi, ning kaotada tööandja aega ja produktiivsust,» ütles ta. «Uuring rõhutab, et kodus töötamine ei pruugi pakkuda sobivat professionaalset keskkonda ja võib teie tervist kahjustada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles