Türgi välisminister taotleb suuremat piirkondlikku rolli

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõdurid patrullimas riigi kaguosas asuvas mägises Sirnaki provintsis.
Türgi sõdurid patrullimas riigi kaguosas asuvas mägises Sirnaki provintsis. Foto: Reuters / Scanpix

Türgi peaks mängima suuremat rolli Lähis-Idas ja Balkanil, kuid Ankara välispoliitika pearõhk on jätkuvalt suhetel Läänega, ütles laupäeval Türgi uus välisminister.

Türgi valitsuskabinetis leidis reedel aset viimaste aastate ulatuslikem portfellivahetus, mille tulemusel sai välisministriks Lähis-Ida asjatundja Ahmet Davutoglu. Lugupeetud, kuid samas vastuoluline diplomaat hakkab Türgi välispoliitikat juhtima ajal, kui Ankara püüab parandada piirkonna stabiilsust.

Davutoglu sõnul on Türgil nüüd selgem seisukoht Lähis-Ida, Balkani ja Kaukaasia osas.

«(Türgi) peab neis piirkondades võtma kordaloova maa rolli,» ütles uus välisminister.

«Türgi pole enam maa, mis ainult reageerib kriisidele, vaid ka ennetab kriise, sekkub tõhusalt ning loob korda naaberpiirkondades.»

Davutoglu, kes on aktiivselt aidanud vahendada Iisraeli ja araabia riikide kõnelusi ning püüdnud lahendada Kaukaasia konfliktikoldeid, rõhutas ka, et Türgi pöörab jätkuvalt kõige enam tähelepanu suhetele lääneriikidega.

«Euroopa Liit ja NATO on olulisimad sambad poliitikas, mis otsib tasakaalu julgeoleku ja vabaduse vahel.»

Türgi alustas ELiga liitumiskõnelusi 2005. aastal, kuid kõnelused on suuresti takerdunud eeskätt lõhenenud Küprose, aga ka mõne ELi liikme vastuseisu tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles