Briti leiboristide toetus langes skandaalide tõttu veelgi

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaministril on mille üle pead murda.
Briti peaministril on mille üle pead murda. Foto: Reuters / Scanpix

Suurbritannia peaministri Gordon Browni Leiboristliku Partei toetus on langenud aastakümnete madalaimale tasemele seoses parlamendisaadikute kuluhüvitiste avalikuks tulemise ja teiste poliitiliste äpardustega, selgus pühapäeval arvamusküsitlusest.

Mail on Sunday tellitud BPIX küsitluse andmeil on leiboristide toetus madalaim alates 1943. aastast. Neljapäeval ja reedel läbi viidud küsitluse kohaselt toetab leiboriste 23 protsenti ja opositsioonis olevaid konservatiive 45 protsenti küsitletuist.

Kui tooride toetus samal tasemel püsib, saavutavad nad 2010. aasta keskpaigas toimuvatel valimistel ülekaaluka võidu. Liberaaldemokraatide toetus oli 17 protsenti. Ajalehe andmeil näitas küsitlus esmakordselt ka seda, et enamus valijaid - 52 protsenti - soovib Browni tagasiastumist.

Süngeid ennustusi kinnitas ka ajalehe Sunday Times tellitud YouGov uurimus, mille kohaselt toetab leiboriste 27 protsenti ja konservatiive 43 protsenti valijaist.

See tähistab võrreldes eelmise kuuga seitsmeprotsendilist langust leiboristide toetuses. Ajalehes avaldatud eraldi analüüsis ennustasid valimiseksperdid Colin Railings ja Michael Thrasher, et valitsusparteid ootab järgmisel kuul kohalikel valimistel hävitav kaotus.

Browni vasaktsentristlikku valitsust on viimasel kuul räsinud rida negatiivseid pealkirju meedias. Leiboristliku Partei parlamendisaadikute priiskavad kuluhüvitised pahandasid rahvast ajal, mil inimesed püksirihma pingutavad.

Leiboristide hädade hulka kuuluvad ka Browni ühe nõuniku saadetud e-mailid, milles ta arutas konservatiivide vastu kavandatavat poriloopimiskampaaniat, ning alamkojas kaotatud eelnõu Nepali gurkha sõduritele Suurbritannia elamisloa andmiseks.

Reedel ja laupäeval avaldas parempoolne ajaleht Daily Telegraph lekitatud teavet leiboristidest parlamendisaadikute ja ministrite kuluhüvitiste kohta. Nende teadete kohaselt nõudsid saadikud ja ministrid tuhandete naelte ulatuses hüvitisi näiteks oma kodude remontimise, turvateenistuse ning naiste hügieenitarvete ja mähkmete eest.

Kaks parlamendisaadikut ähvardasid ajalehe kohtusse kaevata, sest avaldatud andmed olevat valed, kuid väljaanne kavatseb lähipäevadel rohkem üksikasju avaldada. Juulis tehakse avalikuks kõik 2004. aastani ulatuvad andmed kuluhüvitiste kohta.

Brown võttis kaks aastat tagasi Tony Blairilt valitsusjuhi koha üle ning lubas taastada usalduse valitsuse vastu, mida oli kahjustanud Iraagi sõda ja korruptsioonisüüdistused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles