Tänavadiileritega hakkab tegelema spetsiaalne narkoüksus

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid.
Narkootikumid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Alates aprillist hakkab Tallinnas tänavadiilereid kimbutama selleks spetsiaalselt loodud üksus.

Alates 2005. aastast on pealinna tänavail võimutsenud mullu rekordiliselt narkosõltlasi hauda viinud fentanüül, kirjutab politsei- ja piirivalveameti ajakiri Radar. Peamiselt Venemaalt meile saabuv aine on äärmiselt kange ning väiksemgi valearvestus võib tarvitajale saatuslikuks saada.

Juba aastaid on väike Eesti juhtinud üledoosidest tingitud narkosurmade edetabelit. Möödunud aastal suri Eestis uimastite üledoosi tõttu 160 inimest ning üledoosi tõttu surnute arv on Eestis seitse korda suurem Euroopa Liidu keskmisest näitajast.

Osalt just fentanüülist tingitud surmade arvu suurenemisest on viimase aasta jooksul muudetud narkopolitsei töötaktikat. Lõppenud aasta neljast tänavaoperatsioonist piisas mõistmaks, et regulaarselt tänavatel tegutsemine ja käest kätte müüjate kimbutamine aitab laias pildis tõkestada narkokuritegevust.

See on üks väike, ent siiski väga tähtis vaheliin kogu narkokuritegude püramiidis, mille õõnestamine annab eeldused tabada püramiidi tippusid.

Selle aasta aprillis, mil täitub 15 aastat narkopolitseinike tööst, paneb Põhja prefektuur tänavaile spetsiaalse narkoüksuse, kelle igapäevatöö hakkabki olema just nn tänavadiilerite vahelevõtmine ning narkootiliste ainete leviku tõkestamine.

«Kuigi nii üksuse kui ka minu südameasi on võidelda kuritegevusega, ei saa me paratamatult vaadata läbi sõrmede üledoosist tingitud surmadele,» räägib narkoüksuse juht Kaido Kõplas. «On selge, et neid surmasid tuleb kuidagi alla saada, ja üks meetod selleks ongi raskendada narkootikumide kättesaadavust.»

Ta lisas, et selle nimel tegutseb kogu tema tiim ning tegelikult ka terve Põhja prefektuur.

«Narkokuritegevus on otseses seoses enamiku kuriteoliikidega ning võin julgelt öelda, et kui patrull teeb tänaval tõhusat tööd, kajastub see meiegi tegemistes, ning vastupidi,» rääkis Kõplas. «Siiski ei saa narkosurmadega tegelemine olla ainult politsei prioriteet. Narkomaania on sügav sotsiaalne probleem, millega võitlemisel on politseil oma kindel, kuid mitte vedaja roll.»

Praegu, enne tänavarühma tööle asumist, on Põhja prefektuuri narkokuritegude talituses kokku 24 politseinikku, kes jagunevad üheks juhiks, seitsmeks uurijaks ja 16 jälitajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles