Itaalia uus valitsus on moodustatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enrico Letta teatab uuest valitsusest.
Enrico Letta teatab uuest valitsusest. Foto: SCANPIX

Itaalia peaministrikandidaat Enrico Letta teatas laupäeval pärast kohtumist president Giorgio Napolitanoga valitsuse moodustamisest, kuhu hakkavad kuuluma riigi kaks suuremat valimisblokki - parem- ja vasaktsentristid, valitsus vannutatakse ametisse pühapäeval.

Peaministriks tõusev Letta teatas, et tal on olemas kokkulepped valitsuse moodustamiseks. Asepeaministriks ja siseministriks saab üks paremtsentristide juhi Silvio Berlusconi lähedasi liitlasi Angelo Alfano, kes on erakonna Vabaduse Rahvas peasekretär.

Majandusministriks tõuseb senine Itaalia keskpanga peadirektor Fabrizo Saccomanni, endine Euroopa Komisjoni volinik Emma Bonino asub täitma välisministri ülesandeid valitsuses, milles on Letta sõnul «tugev naiselement».

Justiitsministri ametikohal alustab tööd senise peaministri Mario Monti valitsuse siseminister Anna Maria Cancellieri. Tööministriks saab senine statistikaameti ISTAT juht Enrico Giovannini.

Monti juhitud tsentristidele loovutati siiski üks ministrikoht - kaitseministriks saab tsentristide parlamendifraktsiooni juht Mario Mauro.

Uues valitsuses tõmbab tähelepanu ka Itaalia ajaloo esimene mustanahaline minister. Nimelt määrati integratsiooniministriks Cecile Kyenge (49), kes nimetas enda valitsusse kaasamist otsustavaks sammuks Itaalia muutmisel. Riigi uueks spordiministriks määrati endine kanuusportlane Josefa Idem.

Letta väljendas kainet rahulolu valitsuse koosseisu paikasaamise üle ning osapoolte tahte üle moodustada koalitsioonivalitsus. President Giorgio Napolitano ärgitas peatseid koalitsioonipartnereid töötama täielikus ja asendamatus ühtekuuluvuses. «Loodan võimuliidu osapooltelt näha maksimaalset üksmeelt,» lausus ta. Napolitano hinnangul on «suurt koalitsiooni» meenutav võimuliit ainus võimalik kombinatsioon, mis pakuks riigile stabiilse enamusega valitsust.

Vasaktsentristlikusse blokki kuuluva Demokraatliku Partei tõusev täht Firenze linnapea Matteo Renzi väljendas samuti uue valitsuse üle heameelt. «Meil on valitsus, Itaalia poliitika ilmutab keerulise rahvusvahelise olukorra taustal võimet pakkuda lahendusi,» lausus ta.

Itaalia tööandjate föderatsiooni Confindustria tervitas kokkulepet. «Uued ministrid hakkavad kujundama Itaalia tulevikku, uus valitsus peab võtma prioriteediks majanduskasvu edendamise,» öeldi föderatsioonist.

Vasaktsentristid valimistel alamkojas võidule tüürinud Pier Luigi Bersani kiitis suure koalitsiooni teket, nimetades seda vajalikuks kompromissiks. Bersani ise ei olnud siiski nõus Berlusconi paremtsentristidega koalitsioonivalitsust moodustama, mistõttu loobus ta mõne nädala eest sellest ülesandest.

Samas tabasid uut valitsust ka kriitikanooled.

Parlamendi suuruselt kolmas jõud, Beppe Grillo juhitav Viie Tähe Liikumine jäi valitsusest eemale. Grillo nimetas vasak- ja paremtsentristide võimuliitu «orgiaks, mis on Berlusconi kurikuulsate bunga bunga pidude parimate palade vääriline.»

Grillo oli varem parem- ja vasaktsentristidega kurjustanud, öeldes, et nende moodustatav võimuliit ignoreerib täielikult kaheksa miljoni itaallase tahet, kes andsid hääle tema protestiliikumise põhjal sündinud erakonnale. Viie Tähe Liikumise fraktsiooni juht senatis, Vito Crimi sõnul ei lahenda valitsuse koosseisus esinevad vanad nimed vanu probleeme. «Sel viisil me lahendusi ei leia,» möönis ta.

Maffiavastane prokurör Antonio di Pietro oli loodava valitsuse suhtes kriitiline. «Berlusconi kindlustas endale selle valitsusega karistamatuse ning suunas riigi hukatuse teele,» ütles ta.

Berlusconi enda sõnul uue valitsuse toetamisele mingeid tingimusi ei seadnud. «Me panustasime sellesse, et Itaalia suudaks Enrico Letta käe all võimalikult kiiresti valitsuse moodustada,» lausus ekspeaminister.

Poliitikakommentaator Giancarlo Santalmassi nimetas valitsuse moodustamist Napolitano «imeks». «Esimene Letta valitsus - noor ja uus - kujutab endast Itaalia jaoks uue lehekülje pööramist,» leidis ta. Santalmassi sõnul võivad erimeelsused valitsuses selle siiski 18 kuu jooksul kukutada.

Valitsus vannutatakse ametisse Eesti aja järgi pühapäeval kell 11.30 hommikul.

Esmaspäeval peaksid valitsuse koosseisu heaks kiitma parlamendi mõlemad kojad.

Letta on pidanud varem kolmel korral ministriametit, teda peetakse «postideoloogiliseks» mõõdukaks, kes suudab omavahel tülitsevad erakonnad kokku tuua, et viimaks ometi valitsus moodustada, ja lähendada poliitikat tavainimestele, kes on kriisi tõttu oma juhtide peale vihased.

Vabalt inglise ja prantsuse keelt valdav Letta on nende poliitikute põlvkonnast, kellele on tema noorus karjääris takistuseks saanud. Kolmapäeval peetud kõnes lubas ta, et asub lahendama töökohtade vähenemise, firmade sulgemise, kasvava vaesuse ja kodumaalt lahkuma sunnitud noorte perspektiivituse probleemi.

Osa analüütikuid on ennustanud, et tema valitsus peab vastu vaid mõne kuu, sest parteide erimeelsused ja vasakpoolsete omavahelised lahkhelid on liiga suured.

Itaalia valimised toimusid 24.-25. veebruarini, mille järel valitses riigis pea kaks kuud poliitiline patiseis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles