Arumäe: palgalangus on hea signaal väljapoole

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe.
Ruta Arumäe. Foto: SEB

SEB analüütiku Ruta Arumäe sõnul oli palgalangus oodatud ning toimus ootuspärases ulatuses, mis näitab, et Eesti tööturg on piisavalt paindlik.


Sellega on leidnud Arumäe sõnul statistilist kinnitust, et tööturg Eestis on paindlik ning majanduse kohandumine läbi tööturu võimalik. «Välismaised analüütikud ja investorid peaksid seda üsna positiivse märgina võtma, sest see näitab, et majandus on asunud kohanduma sisemise deflatsiooni rada pidi,» lausus ta.



Reaalpalga langus süvenes samuti, mis tähendab, et inimestel on tunduvalt vähem ostujõudu ning nende reaalne laenukoorem suurem. Arumäe hinnangul reaalpalkade langus jätkub ning piirab seega jätkuvalt tarbimise võimalusi.

Palkade alanemine ning eriti reaalpalga languse süvenemine avaldab jätkuvalt aina tugevamat survet sisemaisele tarbimisele, mis ühe enam kokku tõmbub. «Palkade kohandumine on üks mehhanisme, mille tõttu jätkub majanduses selle aasta jooksul endiselt väga suur langus,» tõdes analüütik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles