Leedu võimuerakonnad peatasid liitumiskõnelused

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius (vasakul), Rolandas Paksas (Kord ja Õiglus) ning Tööerakonna liider  Viktor Uspaskich (paremal).
Sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius (vasakul), Rolandas Paksas (Kord ja Õiglus) ning Tööerakonna liider Viktor Uspaskich (paremal). Foto: SCANPIX

Leedu valitsuskoalitsiooni kuuluvad Tööerakond ning Kord ja Õiglus peatasid liitumiskõnelused.

Läbirääkimiste peatamisest teatas Korra ja Õigluse liider Rolandas Paksas, kes ütles põhjenduseks, et eesmärke ei saavutatud ning ajakavast pole kinni peetud, vahendas uudisteagentuur BNS.

«Meie praegune seisukoht ühinemise küsimuses on «ei», homme aga võib see olla juba optimistlikum,» märkis Paksas, kes tagandati kahtlaste sidemete tõttu Venemaaga 2004. aastal riigipea ametist, millega temast sai läbi ajaloo ainus Euroopa riigi president, kes on sel moel ametist lahkuma sunnitud.  

Juba sügisel, kui koalitsioonikõnelused alles käisid, sahistati võimalusest, et Tööerakond ning Kord ja Õiglus võivad liituda. Üheks probleemiks on aga, kas liidriks saab Paksas või Tööerakonna liider Viktor Uspaskihh.

Viimane on süüdistatuna pettuses partei rahadega antud kohtu alla ning süüdimõistmisel võib teda oodata kuni kaheksa-aastane vanglakaristus. Uspaskihhi väitel on ta süütu, kuid kui skandaal esimest korda 2006. aastal puhkes, suundus Uspaskihh oma sünniriiki Venemaale venna matustele ega naasnud sealt enne kui alles aasta möödudes.

«Tööerakond ning Kord ja Õiglus on segaduses,» iseloomustas Postimehele ka Vilniuse ülikooli politoloogiaprofessor Kęstutis Girnius. «Tööerakond seetõttu, et Uspaskihh võidakse vangi mõista, samas kui Paksase partei populaarsus on ilmselgelt langusteel,» lisas Girnius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles