Swedbank: uusarenduste kiire hinnatõus teeb muret

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti on madalapalgaliste töötajate osakaalult 5. kohal.
Eesti on madalapalgaliste töötajate osakaalult 5. kohal. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Swedbanga erakliendi finantseerimise divisjoni direktor Andres Tukk ütles, et Tallinnas on uusarenduste ruutmeetri hind tõusnud väga kiiresti ning kerkinud kohati kriisieelsele tasemele.

Tukk märkis, et uusarendusi napib, mistõttu on arendajad saanud hindu kergitada murettekitavalt kõrgele.

Statistika järgi on tehingute arvu kasv olnud tänavu aasta esimese kuuga 18 protsenti, samas kui pakkumiste arv on aastaga vähenenud. Tallinna uusarenduste kortereid müüakse tänavu panga prognoosi järgi kuni 1300.

Teine asi, mis Tukile muret valmistas, on see, et Tallinnas ja Harjumaal kasvab keskmine ruutmeetri hind keskmisest kuupalgast kiiremini. «Rusikareegli järgi peaks netopalk ning keskmine ruutmeetrihind piirkonnas olema enam-vähem võrdne, seega on Tallinnas kinnisvara ruutmeetrihind liiga kõrge,» märkis ta. Tallinnas ja Harjumaal on keskmine netopalk 792 eurot, ent keskmine ruutmeetrihind 1034 eurot.

Swedbanki andmetel ostetakse siiski pooltel juhtudel kinnisvara ilma panga osaluseta, mis tähendab, et raha liigub deposiitidest kinnisvarasse.

Paradoksaalsel kombel on kinnisvara hinnatõus paljudele klientidele väga positiivne. Tukk selgitas, et kui kriisi tipus oli ligi kolmandiku klientide laenukoormus suurem kui nende vara väärtus, siis nüüdseks on hinnatõus paljudele klientidele leevendust toonud ning nad saavad kahju kandmata oma ülejõukäiva vara ära müüa. Tänaseks on vaid 5 protsenti kliente veel laenulõksus.

Swedbank ootab kinnisvaraturu aktiivsuse püsimist, ent suurima ohuna näeb endiselt väliskeskkonna vähest stabiilsust ehk probleeme Euroopa majanduses.

« »

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles