Helmut Kohl tahtis 1980. aastatel pooled türklased Lääne-Saksamaalt välja saata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margaret Thatcher ja Helmut Kohl
Margaret Thatcher ja Helmut Kohl Foto: SCANPIX

Lääne-Saksamaa endine kantsler Helmut Kohl tahtis 1980. aastate alguses saata pooled Lääne-Saksamaal elanud türklased riigist välja.

Ta konsulteeris selles küsimuses 1982. aastal Bonnis aset leidnud kohtumisel ka Briti tollase peaministri Margaret Thatcheriga, vahendab BBC väljaannet Spiegel Online.

Kohli arvates ei suutnud türklased Saksamaal integreeruda.

Kohl sõnas Thatcherile, et ta soovib türklaste arvu nelja aastaga kahandada poole võrra.

Kahe riigipea vahelise kõneluse memo oli seni salastatud.

«Kantsler Kohl sõnas, et ta näeb olevat vajaliku järgneva nelja aasta jooksul kahandada türklaste arvukust 50 protsendi võrra. Ta ei saa seda aga avalikult välja öelda. Sakslastel ei ole probleeme portugallaste, itaallaste ja isegi Kagu-Aasiast pärit inimestega, kuna need integreeruvad hästi,» seisab memos.

Veel on seal, et türklastel on väga erinev kultuuriline taust, mis samuti takistab integreerumist.

Memo autoriks on Thatcheri kunagine erasekretär A. J. Coles.

Türklaste suur sisseränne Saksamaale algas 1961. aasta oktoobris pärast seda, kui Saksamaa ja Türgi vahel sõlmiti tööjõu leping.

Võõrtööjõudu saabus Saksamaale ka Itaaliast, Kreekast, Portugalist, Tuneesiast ja tollasest Jugoslaaviast.

Kohl oli Lääne-Saksamaa ja taasühinenud Saksamaa kantsler kuini 1998. aastani. Ta rääkis oma valitsusajal sageli, et teiste riikide kodanike sisserännet tuleb vähendada. Sellest hoolimata suurenes Saksamaale sisse rännanute arv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles