Purjutamise tõttu Vahipataljoni hilinenud ajateenija sai viis päeva aresti

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahtkonnavahetus presidendilossi juures.
Vahtkonnavahetus presidendilossi juures. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Juuli lõpus määras Vahipataljoni ülema kohusetäitja ajateenijale viis ööpäeva aresti selle eest, et noormees ületas linnaloalt naasmise tähtaega, ei ilmunud Kadrioru lossi vahtkonda ja valetas enda viibimise põhjuste osas. 

Reamees A. S. sai väeosast väljaloa tänavu 28. juunil ja pidi tagasi olema järgmisel päeval kella  17ks. Tegelikult naasis noormees teenistuskohta alles 1. juulil kell 20.20, hilinedes väljaloalt 51 tundi ja 20 minutit. 

29. juunil pidanuks ajateenija asuma presidendilossi vahtkonna tunnimeheks, kuid helistas kell 15:15 rühmaülemale ja teatas, et väljaloa lõpuks ta tagasi ei jõua ning saabub kella 20:00-ks, kuna peab venna haiglasse viima. Mees lubatud ajaks aga väeossa ei jõudnud ning tema telefon oli välja lülitatud. Vahtkonda asus tema asemel varumees, kes selle tõttu pidi puuduma järgmisepäeva väljaõppelt.

Kaks päeva hiljem naasis A. S. väeossa ja tunnistas seletuskirjas, et jutt venna haigestumisest oli vale ning väljaloalt hilines ta alkoholi liigtarvitamise tõttu.

Kaks päeva hiljem naasis A. S. väeossa ja tunnistas seletuskirjas, et jutt venna haigestumisest oli vale ning väljaloalt hilines ta alkoholi liigtarvitamise tõttu.

Vahipataljon alustas toimunu uurimiseks teenistusliku juurdluse ja kuu hiljem määras Vahipataljoni ülema asetäitja mehele viie ööpäeva pikkuse distsiplinaararesti.

Põhja Kaitseringkonna palvel kontrollis ajateenijale määratud distsiplinaararesti seaduslikkust ka Tallinna halduskohus, kes leidis, et väljaloa tähtaja ületamine oli antud juhul raske rikkumine ning arest on määratud igati seaduspäraselt.

Väljaloalt mõjuva põhjuseta hilinemine on karistatav süütegu, seadus lubab distsiplinaararesti määrata kuni 14 päevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles