Läti peaminister reisib äriklassis

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Foto: AFP / Scanpix

Läti peaminister Valdis Dombrovskis lendas möödunud nädalal Ungarisse kohtuma oma sealse kolleegi Gordon Bajnaiga ja osalema raudse eesriide langemise 20. aastapäeva pidustustel äriklassis, vahendab uudisteagentuur LETA tänast Dienat.

Ministrit saatsid ka tema pressiesindaja Liga Krapane, välisnõunik Juris Stalmeisters ja majandusnõunik Gints Freimanis. Nemad reisisid siiski turistiklassis.

Dombrovskise äriklassi pilet läks maksma 738 latti (16 450 krooni), ülejäänute omad maksid 416 latti (9200 krooni). Krapane väitel pidi Läti riik tasuma vaid lennupiletite kulunud 1986 latti (ligi 42 300 krooni), kõik ülejäänud kulud kattis Ungari. Tema hinnangul oli kolmepealise nõunikute seltskonna kaasavõtmine mõistlik.

Peaministri äriklassi paigutamist põhjendas Krapane julgeolekukaalutlustega. Pressiesindaja meenutas, et Dombrovskise eelkäija Ivars Godmanis reisis tavaliselt ihukaitsjaga.

Läti julgestuspolitsei esindaja sõnul pole nende otsustada, millises klassis minister reisib. Selle määravad tema väitel riigi protokollireeglid. Anonüümsust palunud julgestuspolitsei töötaja aga kinnitas Dienale, et julgeolekukaalutlustega äriklassi valimine seotud pole – see on puhtalt protokolli ja mugavuse küsimus.

Läti riigi protokollireeglite eest vastutava välisministeeriumi kinnitusel otsustab oma reisi klassi üle aga peaminister ise.

Seega, järeldas Diena,  võib peaminister küll reisida odavamas turistiklassis – see pole vastuolus ei protokolliga ega pane ka valitsusjuhti erilisse ohtu.

Diena andmeil on Dombrovskis lennanud äriklassis Saksamaale, Tšehhi, Belgiasse ja Rootsi. Krapane teatel on peaminister kulutanud alates ametisse astumisest välisvisiitidele 8000 latti (umbes 178 000 krooni). Selle aasta kavas on veel üks reis Brüsselisse.

Varasemad sama ajalehe uuringud on tuvastanud, et Läti ministrid ja kantslerid on äriklassis lennanud isegi selliseid lühikesi vahemaid nagu Riia-Tallinn ja Riia-Varssavi.

LETA tõi välja ka selle, et Hispaania kuninganna Sofia kasutas hiljuti Londonisse vennale külla lendamiseks odavlennufirmat Ryanair. See kompanii ei pakugi eraldi äriklassi. Kuninganna pilet läks maksma 13 Inglise naela (alla 240 krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles