Leedu president palus peaministril jätkata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius. Foto: AFP / Scanpix

Leedu uus president Dalia Grybauskaitė tegi täna oodatult Andrius Kubiliusele ettepaneku jätkata peaministrina, ütles riigipea esindaja Linas Balsys.


Leedu seaduste kohaselt paneb valitsus ametisse astunud presidendi ees volitused maha, vahendas uudisteagentuur BNS. 

«President leiab, et sellel valitsusel lasub hiiglaslik vastutus Leedu majanduse stabiliseerimisel iseseisvusaja kõige teravama kriisi tingimustes. Presidendi hinnangul, ja seda öeldi peaministrile, ei jätku sellel valitsusel järjekindlust ja otsustavust otsuste langetamisel,» osutas Balsys pärast Grybauskaitė ja konservatiivist Kubiliuse kohtumist.

«Presidendi sõnul ei ole soliidne, kui hommikul langetatud otsus ei püsi isegi õhtuni. President toonitas eriti, et kriisi ajal peab valitsus kõik oma jõud koondama strateegiliste otsuste langetamisele, mis edendaksid reforme, aga mitte kiiruga auke lappima,» vahendas pressiesindaja uue riigipea sõnu.

Balsys kinnitas, et kriitikale vaatamata ei ole usaldus praeguse valitsuse vastu kadunud.

«Pärast vestlust otsustas president esitada seimile Kubiliuse kandidatuuri peaministriks kinnitamiseks, lootes, et Kubilius võtab endale isikliku vastutuse valitsuse moodustamise eest,» osutas ta.

Leedu põhiseaduse kohaselt määrab peaministri ametisse ja tagandab president seimi nõusolekul. Seimi fraktsioonid peavad peaministri kandidatuuri kaaluma hiljemalt kaks tööpäeva pärast presidendi esildise laekumist. Hiljemalt nädala jooksul kutsutakse kokku parlamendi istung kandidatuuri heakskiitmiseks või tagasilükkamiseks. Valitsusjuht kinnitatakse ametisse, kui tema poolt hääletab enamik istungile registreerunud seadusandjatest.

Peaminister peab 15 päeva jooksul esitlema parlamendile presidendi heakskiidu pälvinud valitsuse koosseisu ja programmi.

Leedu uuendatud 15. valitsus alustab tööd pärast seda, kui seim kinnitab valitsusprogrammi ja ministrid annavad ametivande.

Pühapäeval allkirjastasid niinimetatud muutuste koalitsiooni kuuluvad erakonnad -- Isamaaliit - Leedu Kristlikud Demokraadid, Rahvusliku Taassünni Partei, Leedu Liberaalne Liikumine ja Leedu Liberaaltsentristlik Liit -- avalduse tegutseva võimuliidu järjepidevuse kohta.

Eeldatavalt jätkavad oma tööd pea kõik senise valitsuse ministrid. Üleüldise arvamuse kohaselt võidakse välja vahetada konservatiivist sotsiaal- ja tööminister Rimantas Dagys.

Meedia andmetel on kahtlusi ka teiste ministrite jätkamisest, küsitav on ka tervishoiuminister Algis Čaplikase ning kultuuriminister Remigijus Vilkaitise jätkamine.

Mitteametlike allikate kohaselt selgub uue kabineti koosseis selle nädala lõpuks või tuleva nädala alguseks.

Vastne riigipea allkirjastas pühapäeval seadluse, milles volitas paremtsentristlikku valitsust ajutiselt kohustusi täitma kuni uue valitsuse moodustamise ja ametissekinnitamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles