Padar: Läänemere strateegia jaoks tuleb leida raha

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri ja Põhja-Euroopa.
Läänemeri ja Põhja-Euroopa. Foto: Lennart Rikk

Tänasel Euroopa Parlamendi täiskogu debatil Rootsi eesistumise kava esitlusel sõna võtnud sotsiaaldemokraat Ivari Padari arvates on praegu harukordne võimalus  Läänemere strateegia elluviimiseks ning Euroopa Liidu eelarvesse tuleb leida vajalik summa.

Padar loodab, et strateegia võetakse vastu Rootsi eesistumise ajal Euroopa Ülemkogul, vahendas SDE pressiesindaja.

Esimese eestlasest eurosaadikuna uue koosseisu täiskogul sõna saanud Ivari Padar kiitis eesistujat Läänemere strateegia oma prioriteediks määramise eest ja tuletas meelde, et strateegia üks algatajatest oli tema eelkäija sotsiaaldemokraat Toomas Hendrik Ilves.

«Tegemist on parima näitega, et parlamendiliikmete algatused jõuavad konkreetse tulemuseni,» sõnas Padar.

Padari hinnangul seisab järgmise suure ülesandena ees leida võimalus Läänemere strateegia rahastamiseks.

«Hetkel on Euroopa Liidu eelarve real strateegia olemas, kuid selle taga seisab null eurot. Nüüd tuleb hakata töötama selle nimel, et see eelarverida ei jääks tühjaks. See on tore, et eesistuja strateegiat kõrgelt hindab, aga reaalseid samme saab astuda ikkagi eelarves ette nähtud summade olemasolul,» lisas Padar.

Padari sõnul on Eesti jaoks väga olulised strateegia neli nurgakivi: keskkond (nt
meresaastatuse  vähendamine), turvalisus (nt õnnetustele reageerimine), ligipääsetavuse suurendamine (nt paremate transpordiühenduste loomine) ja heaolu suurendamine (nt innovatsiooni toetamine väikestes ja keskmise suurusega ettevõtetes).

«Eriti tahan juhtida tähelepanu strateegia ühele nurgakivile - keskkonnale, mis on oluline ka kavandatava Nord Streami torujuhtme raames, mille keskkonnaohtlikkusest on palju juttu olnud,» lisas europarlamendi saadik.

Samuti on Padari sõnul väga oluline majanduskriisiga tegelemine ja idapartnerluse rakendamine. Lõpetuseks kutsus sotsiaaldemokraadist europarlamendi saadik üles ülejäänud maailma kliimaleppe saavutamiseks Euroopa Liiduga ühte sammu pidama.

Euroopa Rahvapartei (ERP) fraktsiooni kuuluv Tunne Kelam kiitis Rootsi peaministrit Fredrik Reinfeldti, kes esitles täna Euroopa Parlamendi täiskogul
Rootsi eesistumise tööplaani, initsiatiivi eest kutsuda kokku Euroopa Parlamendi fraktsioonide juhid arutamaks Euroopa Komisjoni teemadel, vahendas Kelami pressiesindaja.

«Praeguses majanduskriisis on eriti tähtis, et uus Euroopa Komisjon oleks võimeline tegutsema nii kiiresti kui vähegi võimalik,» ütles Tunne Kelam. «Seetõttu on vajalik, et hiljemalt septembris oleks uute volitustega komisjon  suuteline tööd alustama.»

«Vajame enam kui iial varem tugevat, sõltumatut ja efektiivset komisjoni, kes seisaks Euroopa Liidu  põhimõtete eest tervikuna ega laseks end taandada  nõukogu sekretariaadi rolli,» ütles Kelam.

Tunne Kelami sõnul on tarvis sellist Komisjoni, kes suunaks Euroopa Liidu tegevust majanduskriisist kiiremaks väljatulekuks ning uute töökohtade loomiseks reformide ja innovaatiliste lahenduste teel.

Eesti saadik avaldas tänu Rootsi valitsusele Läänemere strateegia toetamise ja
elluviimise eest.

«See on reaalne samm ja võimalus Euroopa Liidu  tasakaalustatud arenguks,» kinnitas Kelam.

«Euroopa Parlament saavutas Läänemere strateegia jaoks eraldi eelarve rea, mis tuleb täita rahadega. Läänemere kui kõige saastatuma mere keskkonnaseisundi parandamine ning piirkonna muutmine üheks kõige dünaamilisemalt arenevaks Euroopa Liidu regiooniks ei saa tugineda vaid üksikprojektidele,» lausus Eesti saadik.

«Et saavutada murrang Läänemere olukorras, vajame ka keskset  Euroopa Liidu  finantseerimist,» lisas ta.

Tunne Kelami arvates on vajalik, et Stockholmi programm Schengeni piirkonna julgeoleku tugevdamiseks hõlmaks uusi infotehnoloogilisi lahendusi. «Eesti pakub
välja idee rajada Agentuur suuremastaabiliste IT-süsteemide operatiivseks juhtimiseks vabaduse, julgeoleku ja õiguse valdkonnas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles