Politsei puistas Hispaania turismimeka võimuladvikut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud kannavad Hispaania väikelinna Marbella raekojast välja kastide kaupa tõendusmaterjali kõrgete linnaametnike pistisevõtu kohtusaaga tarvis.
Politseinikud kannavad Hispaania väikelinna Marbella raekojast välja kastide kaupa tõendusmaterjali kõrgete linnaametnike pistisevõtu kohtusaaga tarvis. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopas ka kurjategijate varjupaigana tuntud turistide meelispaika Marbellat raputas korruptsiooniskandaal, kui politsei vahistas suurhaarangus 24 pistisevõtus kahtlustatavat, nende seas kõrgeid linnaametnikke.

Märtsi lõpu ulatusliku korruptsioonivastase haarangu Malaya üks kurikuulsamaid n-ö saake oli Marbella linnapea Marisol Yagüe. Politsei võttis praegu eeluurimisvanglas istuva meeri kinni tema kodus hommikul kell üheksa, kui daam oli taastumas liigse rasva eemaldamise operatsioonist.

Yagüe, kes tõusis Marbella linna juhtima 2003. aastal, lubas toona valijatele, et korruptsioonivastane võitlus on oluline osa tema tööst linnapeana. Nüüd süüdistab prokuratuur Yagüet kümnes erinevas korruptiivses kuriteos ja omavalitsuse miljonite eurode kasutamises isiklikuks tarbeks.

Luksuslik elustiil

Teiseks kõlakaks kahtlusaluseks Marbella linnapea kõrval on linnaplaneerimise osakonna nõunik Juan Antonio Roca, kes on tuntud luksusliku elustiili ja ekstravagantsuse poolest. Roca eraomandisse kuulub lisaks kallitele kunstiväärtustele ka kuus kinnisvaraobjekti, helikopter ja luksusjaht.

Esialgses tunnistuses on Roca öelnud, et ta asutas 120 ettevõtet nende kaudu varjatult kinnisvara arendamiseks Hispaania lõunarannikul. Politsei andmetel on Marbella linnapea ja linnaplaneerimise osakonna nõunik väljastanud ebaseaduslikult ka välismaalastele ehituslitsentse ja teisi lubasid, mille eest küsisid vaevatasuks «honorari».

Võimude hinnangul on Marbellas ja selle ümbruskonnas umbes 20 000-30 000 ebaseaduslikult püstitatud ehitist, millest 5000-le on Andaluusia autonoomne omavalitsus välja nuputanud seaduslikuks muutmise plaani.

Ehitamise takistamine

Mitmete ehitiste omanike arvates pole Marbella linnavõim aastaid ehituslubasid väljastanud või on viivitanud sellega ettekavatsetult, lootuses saada pistist või vastuhüvesid.

Korruptiivsete kuritegude eest ootab Hispaania ametnikke olenevalt raskusastmest kuni 13-aastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles