Lillehinnad jäid kooliminejatele taskukohaseks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolijütse vooris eile Tallinnas Viru tänava lillekioskite ees tihedalt ja keegi tühjade kätega lahkuma ei pidanud.
Koolijütse vooris eile Tallinnas Viru tänava lillekioskite ees tihedalt ja keegi tühjade kätega lahkuma ei pidanud. Foto: Toomas Huik

Kuigi päeval, mil lilli ostetakse igal juhul, võiks eeldada, et hinnad hüppavad lakke, ei juhtunud seda tänavu 1. septembril – lillemüüjate kinnitusel sai õpetajat rõõmustava õie kätte tavalise hinnaga.



Nii algasid rooside hinnad Tallinnas Viru tänava lillekioskites eile enamasti 15 kroonist, kõige pisemaid neist võis aga osta ka 10–12 krooniga. Väiksema gerbera sai samuti kätte 10 krooniga ning rohkeõielise ja kauapüsiva alstromeeria ehk inkaliilia või siis esimese koolipäeva klassikaks saanud gladiooli eest pidi välja käima 15 krooni.

«Täiesti tavalised hinnad, ennemini on need tavapärasest madalamad,» vastas Viru tänaval lilli müüv Vaike küsimusele, kas hindu on tähtsa päeva puhul tõstetud. Ning lisas, et lapsed käivad lilli ostmas enamasti ema-isata ning ega neile just 500-krooniseid rahatähti kaasa anta.

Vaike ja temaga koos kaupleva Reeda sõnul lähevad esimesel koolipäeval kõige paremini müügiks lillherned, gerberad, aialillekimbud ja mõistliku hinnaga roosid. «Viisteist krooni on tänase päeva parim hind,» märkis Vaike.

Roosidest eelistavad ostjad õpetajatele viia roosasid, kollaseid ja harvemini punaseid, enamasti üksikuid õisi. Vaid üks pere – Vaike sõnul väga viisakas ja vene rahvusest – oli ostnud korraga 15 roosi, mis valiti 1. klassi mineva poja kollase lipsuga ühte värvi. «Poiss oli väga ilusa ülikonnaga, ema-isa mõlemad kaasas,» rääkis lillemüüja.

Eristuda tahtis eile ka ühe teise Viru tänava lillemüüja poole konkreetse sooviga pöördunud noormees: antagu talle kaks kõige pikemat roosi. «Igal aastal viin õpetajale kõige pikema lille,» teatas ta ning valis välja kaks sihvakat kreemikasvalget roosi hinnaga 30 krooni tükk.

Lillemüüja Reedal oli aga rääkida lugu perekonnast, kes soetas päev enne 1. septembrit kaks kimpu – ühe õpetajale ja ühe koolilapsele endale. Nimelt oli poisile silma jäänud lustakas kompositsioon päevalille ja lepatriinuga ning kuna õpetaja jaoks oli teine kimp juba välja valitud, saigi koolijüts meelepärase kimbu endale.

Lisaks lepatriinudele lähevad Vaike sõnul hästi peale liblikatega kaunistatud lillekimbud, mis sümboliseerivad mälestust möödunud suvest.

Viru keskuse lillekaupluses City Flower osteti aga müüja Ülle sõnul enim kõige traditsioonilisemaid esimese koolipäeva lilli – astreid ja gladioole. Paraku tuleb kaupluses lillekioskiga võrreldes gladiooli eest välja käia 10 krooni rohkem.

Kimpe Ülle sõnul aga eriti ei osteta ja ega neid soovitatagi – samuti nagu pulmade puhul, pole esimesel koolipäeval tema arvates hea, kui lillesaaja suurte kimpudega üle koormatakse.

Lilled õpetajale
Hinnad Viru tänava kioskites kroonides:

• roos 10–40
• gladiool, inkalill 15
• lillhernes, päevalill 25
• liilia, kalla 35
• gerbera 10-25
• väike krüsanteemidega kimp 85
• väike ühe roosiga kimp 35
• 7 roosiga kimp 100
• 11 roosiga kimp 125
• 3 gerberaga kimp 75
• 7 gerberaga kimp 100

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles